Fórumok - Szabályrendszer (UTK) - Kardmester és fejvadász sárkányharca


Bobtoreador
2021-10-21 12:24:26 | #6

Egyetértek, egyetlen apró pontosítással. A harcművész két harcművészetet kap induláskor 3. szinten, egy pusztakezest és a egy fegyvereset, és Sárkányharcban is tudja őket alkalmazni (de csak ezeket!). A Kardművész szintén kettőt (Slan Kard és Tőr), de pusztakezest nem.

Válasz Zaraken #5 üzenetére.
Zaraken
2015-10-15 12:01:51 | #5

Jó, akkor vegyük úgy, hogy az új HGB-t itt elkúrták, és felülbírálandó.
De a félig hivatalos kiegészítő felülbírálása már tényleg háziszabály kategória:)

Ami a harcművészetet illeti, azért kicsit több annál, mint +1 méretkategória a fegyverhasználathoz képest. Jár hozzá egy igen erős pusztakezes harc fícsör is, amolyan egyet fizet, kettőt kap alapon. Sőt, jobban is jársz vele, mintha külön-külön felvennéd a fegyverhasználatot és a pusztakezes harcot. Csak mivel nem ezt kapod meg alapból, nulláról kell elkezdeni felhúzni, és így már vitatható a megtérülése.

De ha feltétele a sárkányharcnak, úgy már tényleg van értelme ezt fejleszteni 1. szinttől.

Utolsó módosítás: Zaraken (2015-10-15 12:02:24)
Válasz resdayn00 #4 üzenetére.
resdayn00
2015-10-15 11:43:41 | #4

Úgy emlékeztem nem oktatják fejvadásznak a harcművészetet, de tényleg oktatják, így indokolt hogy vegye fel a harcművészetet a fegyverre ha sárkányharcolni akar. Mivel a harcművészet képzettség egyik előnye a fegyverhasználattal szemben a sárkányharcban való használhatóság. Ha ez nem lenne, tehát fegyverhasználattal is tudná használni a fejvadász a fegyverét, akkor nem lenne értelme annyi kp-t rááldozi a harcművészetre egy méretkategória növekedés miatt. Emiatt is gondolom úgy, hogy a kardmesternek harcművészetet kellene kapnia a mesterkardra, ami az elsődleges fegyvere.

Válasz Zaraken #3 üzenetére.
Zaraken
2015-10-15 11:06:46 | #3

A kardmesterben úgy tűnik, egyetértünk. Fura lenne, ha nem a mesterkardjával, hanem egy bottal tudna sárkány diszciplínákat használni.

Ami a fejvadászt illeti, nála többféle verziót el tudok képzelni. Mindegyik mellett szólnak érvek:

I. eset: Harcművészet nélkül nem tud semmilyen sárkány diszciplínát. Aki slan pszivel akar tápolni, az igenis vegye fel hozzá a harcművészetet is (amire egyébként szintén kap oktatás bónuszt a fejvadász). Világképileg is a slan pszi és a harcművészetek valahogy összetartoznak. A sárkányharc a harcművész harcmodorhoz lett kifejlesztve.

II. eset: Egy választott fegyverrel tud. Ha neki pl. rövidkard az elsődleges fegyvere, és azt tudja magas fokon használni, akkor logikus, hogy sárkányharcban is azzal tanul meg harcolni, és nem kezd nulláról egy tök új fegyvert. Sárkányharcolni elméletileg szinte bármivel lehet, akár egy törött üveggel is. A Shien-ka-to csak azért tanulja bottal, mert neki ezt oktatják.

III. eset: Bármilyen fegyverrel tud sárkányharcolni. A harcművészek azért csak egy fegyverrel, mert ők arra gyúrnak, hagyományból azt tanulják. A fejvadászt meg úgy képzik, hogy hatékony gyilkológép legyen, és egy WC-kefe is halálos fegyver legyen a kezében.

Ez utóbbit mondjuk már mókustalanul tápnak érzem. A fejvadász amúgy sem gyenge kaszt, szóval az I. vagy II. verzió között vacilálok. Illetve, ha a kardmesternél elfogadtuk, hogy ő a mesterkardjával sárkányozik, amire fegyverhasználata van, akkor analóg módon a fejvadásznál is a II. verziót, az egy választott fegyvert kell elfogadjuk, hogy ne legyen ellentmondás a rendszerben.

Utolsó módosítás: Zaraken (2015-10-15 11:08:59)
resdayn00
2015-10-12 13:14:33 | #2

Érdekes kérdés. Szerintem a Shien-ka-to harcművészek azért tudják csak a bottal alkalmazni a Sárkány diszciplínákat, mert erre vannak specializálva. A kardmesterek viszont értelemszerűen a kardra vannak specializálva, így ezzel tudják alkalmazni. Azt furcsának tartom, hogy miért nem harcművészetet kap mesterkardra, miért fegyverhasználatot. Hisz a kardmester elméletileg csak szellemi téren van hátrányban a harc/kardművészekkel szemben, azzal, hogy nem tudja a Slan pszit használni, csak a pyarronit + a slan pszi egy diszciplínáját. Indokoltnak tartom, hogy harcművészetet kapjon fegyverhasználat helyett, főleg ha már a Shien-ka-to-t is tanítják neki.

A fejvadász szerintem kivételnek számít, mivel nem tanítják neki a harcművészetet. Így kénytelenek vagyunk ezt elnézni a rendszernek, különben teljesen feleslegesen tanulhatja meg a Slan pszit. A legvalószínűbb, hogy egy választott fegyverrel tudja alkalmazni a Sárkány diszciplínákat. Itt esetleg a KM meghatározhatja hogy minimum 4. fokú fegyverhasználat szükséges hozzá, esetleg 5. fok. Bár ezzel is lehet vitatkozni.

Zaraken
2015-10-11 22:21:10 | #1

A következő kérdésekben szeretném kikérni a véleményeteket:

A tiadlani kardmester (új HGB 31. oldal), mint a neve is mutatja, mesterkarddal tolja, amire 3. fokú fegyverhasználatot is kap. Ez eddig világos. Aztán, mivel ő félig ilyen harcművész mókus, a slan diszciplínák közül is elsajátíthatja a Sárkány Dühét. Királyság.

Eddig én is azt hittem, hogy értem, de tovább olvastam. Ráadásképp megkapja a 2. fokú Shien-ka-to harcművészetet is, aminek a leírása a harcművészeknél olvasható (ÚTK 77. oldal) és ez áll benne:
"Technikájuk jórészt a pusztakezes harcra korlátozódik, ám ha mégis fegyvert vesznek a kezükbe, a botot részesítik előnyben. [...] Ez az egyetlen fegyver, melyet a Shien-ka-to harcos a Sárkány diszciplínák közepette is tud használni"

Tiszteletteljes kérdésem tehát az lenne, hogy ez utóbbi mondat akkor most csak a harcművészre vonatkozik, vagy a tiadlani kardmesterre is, aki sütheti a sárkány diszciplínáját, mert a mesterkardjára nem tudja elsütni?

A kérdés a fejvadászoknál is előjön. Ha megtanulják a slan pszit, de nincs semmilyen harcművészetük (amit a rendszer megenged), akkor milyen fegyverrel tudnak sárkány diszciplínázni? Semmilyennel? Bármilyennel? Egy választott fegyverrel?