Fórumok - Kalandmesteri sarok - Házi szabályok


Aluniz
2014-07-16 14:08:35 | #27

csináltam bárdból faragott bájvívót is, szerintem lehet, hogy ez még inkább .... :)

Válasz Zaraken #22 üzenetére.
Aluniz
2014-07-15 09:25:33 | #26

köszi, ez még csak úgyis a prototípus volt, csiszolásra szorul, de szerintem is rendben lesz! :)

Válasz Zaraken #22 üzenetére.
lord911
2014-07-15 09:04:51 | #25

Zaraken +1 ;)

Válasz Zaraken #24 üzenetére.
Zaraken
2014-07-15 07:55:19 | #24

Ha csak röviden akarnék válaszolni, annyit írnék, hogy lord911 +1
Szerintem sem kéne túlságosan belemenni Ynev fizikájába és kémiájába, mert megöli a játékot. Bár bevallom, sokszor nekem is nehezemre esik, hogy visszafogjam magam. Részben ezért nem is játszom varázslóval, mert zavar a természetes anyag mágia túlzott leegyszerűsítése, és folyton túlbonyolítanám.

Pl. minden savat és lúgot egy kalap alá, 3. anyagcsoportba vesz a rendszer, azok erősségétől függetlenül. Ezzel szemben egy csomó nagyon durva anyag (levegőn öngyulladó, vízzel érintkezve robbanó gázt fejlesztő) csak 1-2. anyagcsoport. Nálunk is felmerült a kérdés, hogy hogyan is lehetne ezt értelmesen kezelni. Egyáltalán mit ismerhet egy alkimista egy olyan világban, amit nagyjából a földi középkorról mintáztak?

Először a következő háziszabályt találtuk ki: a varázsló olyan elemeket nem képes teremteni, melyeket 1711 (?) után fedeztek fel. Az évszámra nem emlékszem pontosan, de valahol akörül. A többi elemet meg besoroltuk 3 anyagcsoportba.

Ezzel a szabállyal szemben aztán felmerült a jogos kritika, hogy csak elemeket kezel, vegyületeket nem. Vegyületből viszont még Yneven is több ezer van. Hogyan sorolod be az összeset táposság/veszélyesség szerint? Itt meg is akadtunk volna, ha nem lennénk ennyire túlképzettek ehhez a játékhoz. Rájöttünk, hogy ezt a munkát valaki már elvégezte helyettünk. A 67/548/EGK illetve 2001/59/EK irányelv, továbbá a 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet által meghatározott R mondatok minden anyag esetében azt fejezik ki, hogy mennyire veszélyes, ergo játéktechnikailag mennyire tápos. Szóval az anyagcsoportok alapulhatnának az R mondatokon. Valahogy így:

I. anyagcsoport: 10, 11, 20, 21, 22, 36, 37, 38
II. anyagcsoport: 12, 17, 34, 23, 24, 25
III. anyagcsoport: 12, 17, 34, 23, 24, 25

Nincs más dolgod, mint megkeresni az adott anyag CAS-számát, és letölteni a biztonsági adatlapját. Ez a rendszer viszont még leírva is szörnyű, így irreális, hogy pár perverz vegyészen kívül bárki eszerint játszana. A játéknak pont az lenne a lényege, hogy egy kicsit elvonatkoztass a mindennapoktól, a mi világunktól, és egy fantáziavilágot alkoss meg. Miért szarakodnál még ott is jogszabályokkal, mólokkal, határkoncentrációkkal, stb? Nem elég, hogy IRL ez a munkád?
Szóval ha jól akarunk szórakozni, a játék idejére a fizika és kémia tudásunkat, bármily nehezünkre is esik, egy kicsit félre kell tennünk.

lord911
2014-07-15 07:18:35 | #23

Zergva:

1-3 Ok, itt értem a koncepciót :D Igazából el is lehet fogadni, ha az egész csapat belemegy, de ezeknek maximálisan demokratikus döntéseknek kellene lennie ;)

4. A bontás is manába kerül, hiszen egy kötött valamit a mana segítségével "szétszedsz", majd a térben áthelyezve (!) máshol újra összerakod. Szerintem ezt nem lehet megmagyarázni máshogy, ez mágia

5. A fény az én bánatom... A paraelemeket szerintem továbbra se keverjük a természetes anyagok közé. A fényt - mivel a Tűz őselem paraeleme, ne akarjunk 'kilóra' előállítani, ne vezesd le fizikával, alkímiával, bármilyen jók is vagyunk benne.. Akkor következetesen a sötétet is kilóra kellene (ugye az is paraelem), meg hideget/meleget (hullámhossz, rezgésszám, stb) is :( Ynev mágikus világ, ott nincsenek protonok-elektronok-neutronok, a világot az istenek és a mana működteti.. Nem hinném, hogy valaha is létezett volna/fog létezni az ynevi CERN :D
Az elemi Tűz szerintem kötött állapotban ott van minden fémben, amik meg részei a TAM-nak. (pl a fém 'születésekor', vagy kovácsoláskor is 'belekerülhet')
Továbbra is az a véleményem, hogy meg sem kellene próbálni a mi világunk törvényszerűségeit ráhúzni Ynevre :) Lehet, hogy a Tűz számunkra nem meghatározható halmazállapot, de egy felkészült ynevi alkimista pontosan tudja, hogy egy adott anyag mennyit tartalmaz, és az mivel milyen arányban keveredik, vagy nem keveredik.
Viszont amíg mi itt a fény terjedési sebességéről beszélünk, ő addig azt mondja, hogy most világos van, most meg sötét.. :)

Szerintem ezt el kellene fogadni. Mint ahogy elfogadjuk azt is, hogy egy ember soha nem lesz képes igazán egy elf fejével gondolkodni, de egy szerepjátékos azért megpróbálja ;)

Az egységnyi őselemek súlya nekem is hiányzik néha. Sok esetben jó lenne vele kalkulálni

Válasz Zergva #21 üzenetére.
Zaraken
2014-07-14 20:53:19 | #22

"nem varázsló, csak bajvívó, de érdekelne, hogy Zaraken, szerinted mennyire életszerű az amit megosztottam?"

Szerintem teljesen rendben van ez a bajvívó. Mind hangulatilag, mind játékegyensúly tekintetében. Ha jól látom, meglévő harcos képzettségek helyett, azokkal egyező kp értékben vettél fel neki bajvíváshoz szükséges képzettségeket, így tápolási vád nem érhet.
Mindössze egy számolási hibát véltem felfedezni: mind a rapír, mind a hárítótőr 3. méretkategóriás egykezes kard az ÚTK rendszerében, így erő, ügyesség és gyorsaság a szükséges tulajdonság. A hiányzó erő pontok miatt a fegyverhasználatok 1, illetve 2 kp-val drágábbak lennének. Ezt a dreonar nem kezeli, manuálisan kell beállítani.
Amúgy tetszik, meg lehetne majd csinálni egyedi iskolának is.

Utolsó módosítás: Zaraken (2014-07-14 20:56:38)
Válasz Aluniz #17 üzenetére.
Zergva
2014-07-14 20:20:19 | #21

Reagálás:
1,
Custos: Hát, erre a hátrányra nem látok reális esélyt pl. a Karizmánál egy harcosnak vagy az Erőnek a varázslónál.
lord911: Lehet, hogy annyira nem fontos, bár szerencsére ebből még nem lettek problémák nálunk.

2,
Custos: Elég paranoid NJK-id vannak O.o Hát, igazából ha jól megfizetsz egy kovácsot (pár ezüst) már a saját címered van rajta vagy semmi.

lord911: Persze, a lovagot is meg lehet oldani, nem elpusztíthatatlan, de ettől még a fegyver indokolatlanul erősebb a többinél.

3, Hát, nálam a varázsló egy elég zárt kaszt, tekintve, hogy olyan 12-15 éves képzést kap, több mentális operáción is átesik és a környezetében mindenki tudja, hogy mennyire fontos és különleges. Ráadásul a varázsló jellemmel kb. összeférhetetlen a kalandozóvér, hiszen nem fogja indokolatlanul az életét kockáztatni, az anyagi javak nem érnek neki semmit és első pár szinten igazából egy fényvisszaverő elem szerepében tetszeleg, aki néha megszólal.

Egyébként félreértés ne essék, általában minden csapatomban van 2-3 varázsló (3 varázsló, 1 tolvaj = Mahjong party ), tehát annyira nem nehéz meggyőzni, de ettől függetlenül kell egy JK motiváció, ami kiragadja ebből a közegből.

4,
lord911: Hát, annyira nem lenne furcsa, nálam ez egy csatorna (és egy külön mozaik), amin felbomlik (valamennyire megőrzi a tulajdonságait), majd újra összeáll, az eredeti formájában. Mivel a bontás manát szabadít fel és az újraépítés manát igényel, ezért ezzel az összekötéssel nagyon sok mana spórolható (valamint ugyebár az anyag nem bomlott le teljesen tiszta manává, őrzi valamennyire a tulajdonságait). A varázslónak csak a csatorna fenntartására kell koncentrálnia. Nagyjából az optikai kábelhez hasonlítanám, ahol igazából a kód nem változik, csak a tárolás és a küldés módja.

Persze, ettől függetlenül lehet Térmágikus is, csak én szeretem valamennyire racionalizálni a folyamatokat és abba ez nem illeszkedik bele. A JK-nak is jobb, ha valamennyire érti, mit csinál és miért.

Custos: Ezeknek egy része meg volt válaszolva előbb, a lélek pedig nem bomlik le, hanem maga 'megy' az 'új' testéhez. Viszont én is támogatnám, ha lenne valami térfogat/Mp arány.

6, Itt rosszul írtam, a Föld-Víz-Levegő őselemből felépülő anyagokra gondoltam, nem az őselemekre. A kettőt külön kezelem (bár, mellékesen akár lehetne is fedés, megnézve, hogy 1E-nyi Elemi Földfalhoz mennyi kiló föld kell, nem érné meg, valamint kénytelen lenne keveredni a többi elemmel, elég gyorsan).

Persze, ettől függetlenül lehet kötött állapotban benne tűz is (pl. egy darab fában), de a Tűz nálam semmilyen formában nem része a TAM-nak, nem meghatározható halmazállapot, a paraelemei pedig nem 'anyagok'. Mert fizikai alapon levezethető, hogy a fény is 'anyag', hiszen van tömege és 5-ös fokú Alkímiával akár tudható is, de ettől függetlenül nem lesz teremthető, ha ez a kitétel benne van.

Custos
2014-07-14 17:02:26 | #20

1. Nem kell visszafogni igy a karaktert, elobb utobb fel akar valamit venni ami dragabb lesz igy es olyan roszul fog majd esni neki :)

2. Nalam a lovagkard a specialis fegyverek kozt van ami azt jelenti hogy a fegyver altal barki beazonosithatja. Es ha nem a nemes lovag kezebe latjak akkor "biztos megolt egyet, jobb ha szolok a bironak" helyzetek jonnek elo. Ugyanigy kezelem a mara-sequort, rapirt, slan fegyvereket stb.

4. A suly/Mp ot le lehetne szerelni terfogat/Mp ra ez jo kis szabaly lenne. Viszont a varazslo nem tudna lelekkel rendelkezo lenyt teleportalni mert nem tud elolenyt teremteni, az az istenek dolga. Azonkivul nagyon mely furkeszesek kellenenek az adott leny strukturajanak a megismeresehez. Es ne felejtsuk el a horribilis mannakoltseget: dezintegracio+teremtes+atformazas+atalakitas.

lord911
2014-07-14 16:11:20 | #19

Sziasztok!

Pár mondatban reagálnék a háziszabályokra:

1. 10-es minimum a Tulajdonságokból
Szőrszálhasogatásnak érzem. Egy udvari ork had induljon már 9es IQ-val, ha a játékos ezt akarja.

2. Lovagkard.
Tényleg táp. De a lovagot is le lehet szerelni. A fejvadász bujkál előle és hátúlról támadja, a bárd megvakítja, a tűzvarázsló megsüti a páncéljában, a BM rontást idéz rá, vagy lesavazza róla a vértet/pajzsot, stb...

3. Nem lehet varázslót hozni.
A varázsló alacsony szinten szvsz úgy kalandozik, hogy 'menj, fiam, A. pontból B. pontba, vidd el ezt az X. tárgyat.." a mesélő meg meg tudja oldani a többit. Plusz, amit hozzájön, hogy Kalandozónak lenni egy lelki mutáció, olyan személy az, aki nem tud sokáig megülni egy helyben, mert hajtja a vére. Azt elfogadom, hogy egy partiban indokolja meg valaki, miért jönne varázslóval, de hogy eltiltsuk tőle a játékost, mert nem elég velős az indoklás... :/

4. Teleportáció az Anyagmágia
Nálam továbbra is Térmágia :) Ha Anyagmágia lenne, akkor itt Dezintegrálom, ott pedig Teremtem. Furcsa is lenne, nem?

5. Teremtés elemi alapállapotba
Egyértelmű a szobahőmérséklet, csak támogatni tudom

6. Anyagmágia csakis Föld-Levegő-Víz elemekre vonatkozik.
A fény az a tűz paraeleme, azt ne teremtsen már Anyagmágiával, arra ott van az Őselemi mágia. Itt a mesélőnek meg kell határoznia, hogy mi tartozik az Őselemi mágia alá, és mi az Alkímia (tehát TAM alá).. soha ne engedd keverni a kettőt (még akkor sem, ha tudjuk, hogy a természetes anyagok az őselemek különböző arányú keverékéből állnak a történet szerint. Ha tiszta őselemről van szó, akkor Őselemi mágia, ha meg kevert -pl arany, az Anyagmágia.)

Egyelőre ennyi tőlem is ;)

Válasz Zergva #18 üzenetére.
Zergva
2014-07-14 14:49:35 | #18

Üdvözlet mindenkinek!

Custos: Ha az felháborít, akkor megbarátkoztatlak a Raboránus paplovaggal.

KÉ: 39 (de ez mellékes)
TÉ: 75
VÉ: 171
SFÉ: 5
Sebzés: 3k6+1
Ezentúl Kegyelt és Pszi érzékeny (14 pszi pontból és 3-as fokú pszivel gazdálkodik->, ha nincs, akkor -2 TÉ és +9 VÉ).

Stratégia: Gyakorlatilag sebezhetetlen vagy, annyit kell csinálnod, hogy elkerüld a 00-át az ellen oldaláról, és kedved szerint használni a harci módosítókat, vagy csak addig ütögeted, amíg el nem fogy az FP-je. Vagy egy szerencsés Pszi-roham/Erő növelés és fellökés. Ezen túl mérgezett pajzs, fegyver és egyebek.

Ezt azért részleteztem, mert a háziszabályok egy része hozzá fog tartozni.

----------------------------------------------------------------------------------
1. 10-es a minimum a Tulajdonságokból.

Indoklás: Mert bármelyik VP észreveszi, hogy a 10 és a 9 között érdemben nincs különbség és mivel a 9 is 'átlagos' és kell a pont, ezért simán lehúzza addig. Persze vannak kivételek, ha valaki egy buta barbárt akar hozni, de az számítson arra, hogy a gondolkodós, IQ részbe nem szólhat bele.
----------------------------------------------------------------------------------------
2, A lovagkard 3-as méretkategóriájú, 2K6-os fegyver lett.

Indoklás: Az ÚTK legbrutálabb fegyveréről van szó.
A 4-es méretkategóriának 5 fegyvere van, ebből 2 mellé nem lehet pajzsot használni, 1 kráni fejvadászfegyver és egy slan. És van a lovagkard. Ami mellé lehet pajzsot használni, a legkönnyebb közülük és mind sebzésében, mint harcértékeiben kiváló egy fegyver. Így visszafokoztuk a 3-as méretkat egy (összehasonlításában így is erős) fegyverévé.
-------------------------------------------------------------------------------------------
3, Nem lehet varázslót hozni, amíg nincs egy velős indoklása, hogy miért megy el kalandozni. Ezen a téren kettős mércét alkalmazok és nem tagadom.

Indoklás: A varázsló kasztot nem kell bemutassam, viszont az egy szégyen, hogy nem sikerült egy minimálisan értelmes jellemet/hátteret kidolgozni neki (ha már a mágiarendszerét nem sikerült helyretenni) kiadó szinten sem.
Nem tudom, milyen OKJ-s alulképzés ez, hogy az össz tudás 20%-át alig ismerik, de már is kirugdossák 'világot látni'. Állítólag egy egyetem vagy hasonló akar ez lenni, hogy engedik ki a tanítványokat, amikor nem tudnak semmit? És miért kapnak mellé varázslói titulust? És egyébként mit is csinál az összes varázsló az első 3-4 szinten: Képzettséget vesz és Manát. Tehát a karakter is jobban járna, ha bent maradna és tanulna még pár évet tovább, mert oly mértékben függ még az iskolájától, hogy nincs értelme elhagynia a kapuját. Az ETK e szempontból reálisabb volt, mert tényleg egy kegyetlen erős varázslót engedett ki (jó, első két szinten még nem), de ott legalább értetted, hogy miért megy el világot látni, tudtad, hogy az oktatása már a végénél jár.

Ezt még folytathatnám, de a lényeges, a varázslónak egy hatalmas és velős ok kell, hogy elhagyja a gyakorlatilag védőburokként és földi paradicsomként szolgáló nagy rendet.
------------------------------------------------------------------------------------------
4, A Teleportáció Anyagmágia ennek minden következményével.

Indoklás: Bármennyire is szeretnénk, a könyvbeli Teleportáció működési elvét tekintve NEM Térmágikus, hanem anyagot oszlat el, majd teremt meg egy másik helyen, amelyhez közvetítő közege a Manaháló. De ez pont annyira érvényesül, mint amikor egy Tűzcsóvát lő ki vagy amikor megsemmisít valamit a távolban. Természetesen létezhet Térmágikus Teleportáció is, azonban annak a mértéke az, hogy mekkora a teleportálandó terület térfogata. Az anyag tömegének a fogalma is csak itt merül fel a Térmágián belül.
------------------------------------------------------------------------------------------
5, A Teremtés Elemi alapállapotban (egyesek úgy hívják, hogy szobahőmérséklet, de azért valamennyivel több) hozza létre az adott anyagot.

Indoklás: Az egyértelmű tápolási lehetőségeken túl, nekem utólag szóltak, hogy ilyen nincs a könyvben. Eddig evidensnek vettem, hogy nem tudsz többezer fokos folyékony fémeket teremteni.
-----------------------------------------------------------------------------------------
6, Az Anyagmágia csakis Föld-Víz-Levegő elemekre vonatkozik.

Indoklás: Tavalyelőttig ez is evidensnek tűnt, aztán egy kedves ismerősöm megbarátkoztatott azzal, hogy bármi teremthető, aminek tömege van, ezért teremtett egy kiló fényt... Tömege van, ismerni ismeri és az anyag definícióját se erőltették túl a kiadónál. Egyébiránt van utalás, a Légiességnél egy fél sor.

Volt még több is, csak mostanában a harcos karakterek elkerülik a csapatot, nekem meg annyira nem jó a memóriám.

Egyébiránt a papok/paplovagok pszi oktatásának tiltásával egyetértek, de a Háttér betilátásával nem.

Bizonyos istenek, istennők külön a hatalmuk miatt választják a kegyeltjeiket, vagy a kegyelt pedig a hatalomért szolgálja az istent. Pl. Ranagol, Tharr, Morgena, Orwella (ahogy látszik, nem éppen a 'jó' istenek), de Arel vagy a dzsad istenek sem azt fogják nézni, hogy mennyire hiszel benne, hanem hogy mennyire élsz neki tetsző módon. Ha a 'pap' és az isten céljai megegyeznek vagy képesek kölcsönösen jövedelmező üzletet kötni, akkor megkapja a pap a hatalmat és az isten a szolgálót. Ezen túl a Pszi érzékenység születési adottság, amiről a karakter 'nem tehet' ha szerepjátékos szempontból nézzük.

Meg elég ironikusnak találom, hogy a legjobban a pyarroni pszit a Ranagol-pap ismeri, de persze kivehető ez. A lényeges, hogy szerintem az Oktatást lehet nehezíteni, de egy születési adottságot nem érdemes megtiltani úgy, hogy lehet a karakter nem is él vele/tud róla. Meg az isten úgy is jelzi a számára nem tetsző dolgokat.

Aluniz
2014-07-14 12:15:57 | #17

nem varázsló, csak bajvívó, de érdekelne, hogy Zaraken, szerinted mennyire életszerű az amit megosztottam?
:)
persze ha mást érdekel, akkor neki is szívesen osztom!
:)

Válasz Zaraken #16 üzenetére.
Zaraken
2014-07-02 17:52:19 | #16

" ha csak ehhez ertesz akkor gondolom hasznalható, ha tobb mindenhez ertesz akkor jo darabig nem lesz manád hogy egy paraszton tul barkit befolyasolj. Nekem a klasszikus mindenhez erto varazslo fogja meg a fantaziamat"

Lehet én tévedek, de szerintem rosszul közelíted meg a dolgot. Mint írtam, az asztrál és mentálmágia csak magas szinten tápos, amikor az ETK-hoz képest alacsonyabb ME/szint már kompenzálja a kezdeti magasabb tudatalattit. Ezért 1. szinten valami más mágiaformával (pl. természetes anyag mágiája) érdemes indítani, és a lélekmágiát csak akkor felvenni, amikor már van is értelme. Magasabb szinten. Ezért nem lesz olyan varázsló, aki csak ahhoz ért.

Ha a leírtak szerint jársz el, akkor egy idő után megközelíted a klasszikus polihisztor varázsló eszményképét. De tudod mit, veled is megosztom az Aluniznak kidolgozott példavarázslómat.

Ami a többi kaszttal való összehasonlítást illeti: a fő probléma továbbra is az, hogy a varázsló alacsony szinten viszonylag gyenge, magas szinten meg Istencsászár. Ha háziszabályokkal akarod kibalanszolni, akkor valami olyat kéne kiötölni, ami alacsony szinten erősíti, később meg gyengíti. A több mana/szint szerintem nem valami jó megoldás.

Válasz Custos #14 üzenetére.
Custos
2014-07-02 13:56:18 | #15

Igazabol ami felhaboritott annak idejen hogy egy 1. szintu isten kardja lovagnak ki lehet hozni a kovetkezot:
Ke: 40
Te: 70
Ve: 150
Sebzes: 3k6+4
SFE: 5
Tuluteskuszob: 20

Ami nagyon durva foleg a kozel sebezhetetlenseg es minimalis tuluteskuszob. Ezzel egyidobe egy uj vari 4. magasmagia 3. oselemi es 3. alkimia melett teljes 3 mannaval rendelkezik.

Custos
2014-07-02 13:24:45 | #14

Az asztral-mental magiat nem hasznalom, nem tartom erdekesnek, ha csak ehez ertesz akkor gondolom hasznalhato, ha tobb mindenhez ertesz akkor jo darabig nem lesz mannad hogy egy paraszton tul barkit befolyasolj. Nekem a klaszikus mindenhez erto varazslo fogja meg a fantaziamat es azt jatszhatora kihozni nem sikerult. Foleg mert sokat jatszadoztam kulombozo karakterekkel es hozajuk kepest idegesitoen gyenge volt. Mi talaltunk egy megoldast amitol mindenki boldog, ugy latszik nem tul durva es megint elvezheto a kaszt ami a magust kulonlegesse teszi.

Zaraken
2014-07-02 11:10:57 | #13

Én viszont továbbra is azt mondom, hogy nem kell agyontápolni a varázslót. A kaszt rajongói persze panaszkodnak, hogy gyengébb lett, mint az ET-ben volt. Ez egyrészt csak részben igaz, másrészt miért baj? Az ETK-ban túl erős volt.

Amikor az intelligencia növekményből járó kp-t kitaláltuk, akkor még mi is túl gyengének találtuk, de azóta rájöttünk, hogy tévedtünk. Ez a háziszabály valószínűleg vissza is lesz vonva, csak mindenkivel meg kéne beszélni, és egyelőre nem volt kedvem a hosszas vitához a csapat egyes tagjaival.

Tulajdonképpen mennyivel is lett gyengébb? Az új rendszerben 1-6. tapasztalati szinteken a következő manákat sikerült kigazdálkodnom:
6, 14, 18, 25, 35, 48
Ami valóban kevesebb, mint az ETK-s:
10, 20, 30, 40, 50, 60
Csakhogy! Ha jól megnézed, a régi rendszerben a varázsló mindig 1-2 szinttel le volt maradva más kasztokhoz képest. Most meg ugyanolyan gyorsan lép szintet. Az ÚTK 6. szintje kb. az ETK 4. szintjének felel meg varázsló esetén. Ha ezt végiggondolod, összességében egyáltalán nincs kevesebb manája.

A gyengeség vádjának második fele a varázslatok tárházára vonatkozik. Ebben igazat adok, alacsony szinten valóban kevesebb mágiaforma közül válogathat, de az alacsony szint megint csak viszonylagos, lásd előző pont!

Sőt, ha a lélekmágiát nézzük, a varázsló kimondottan erősödött. Bár minden karakter TME-je 10-zel nőtt, és egy egyszerű parasztot is kihívás befolyásolni, ez megint csak alacsony szinten okoz problémát. Miért is? Régen minden boldog-boldogtalan legalább pszi alapfokkal rohangált, és kapásból 3-mal nőtt a ME-je szintenként. Mesterfoknál 4-gyel, a slaneknek és varázslóknak 5-6-tal.
Ehhez képest most:
pszi/vallásimeret 3. fok: +1
pszi/vallásimeret 4. fok: +2
pszi/vallásimeret 5. fok: +3
És a kettő ráadásul nem adódik össze. Szóval elég nehéz szintenként 3-nál több ME-t összeharácsolni. Max ha többféle pszi ágat is fejlesztesz, vagy KAP-ból veszel pszi pontot. Ráadásul egy csomó mentál mozaik jelentősen olcsóbb lett az új rendszerben.
Konklúzió: az asztrál és mentálmágia magas szinten táposabb, mint valaha a Mókus 21 éves történetében. Szóval miért is kéne a varázslót tovább erősíteni?

Utolsó módosítás: Zaraken (2014-07-02 11:15:21)
Válasz Custos #12 üzenetére.
Custos
2014-07-02 08:20:29 | #12

En amit leghasznosabnak tartok a mieink kozul hogy az osi nyelv 4. foka +1 mannat mig az 5. foka +2 mannat ad szintenkent(nem adodik ossze). Igy a varival nyugotabbra vehetem, tanulhatok kevesbe eletbevago dolgokat is mert nem leszek eletkeptelen.

Zaraken
2014-07-01 17:29:28 | #11

Még egy háziszabály eszembe jutott:
Nálunk ha egy képzettség 4. fokát elérve nő az intelligenciád, az után is kapsz kp-t. Ez főleg a varázslóknak hasznos, bár, hogy indokolt-e ezzel tápolni őket, arról megoszlanak a vélemények. Amikor ezt a szabályt alkottuk, akkor épp túl gyengének éreztük a kasztot.

Technikailag úgy van megoldva, hogy Dreonarban manuálisan szerkeszted a kp-költséget, majd megjegyzésként a képzettség után írod, hogy [1 int], jelezvén, hogy erre költötted.

Mostanában már nem tartom annyira indokoltnak ezt a háziszabályt, így az Aluniznak alkotott példavarázslónál sem alkalmaztam
(lásd ezt a fórumtopicot: http://www.dreonar.hu/index.php?p=forums/messages&topic_id=187 )

Illetve lenne egy kérdésem is:
A papi ima újabban a max kegy-pont felét adja vissza. Azt viszont nem írják, hogy felfelé vagy lefelé kerekítve. Ti hogyan értelmezitek? 0,5-től elvileg felfelé kerekítünk, szóval ha külön nem írják, akkor felfelé, nem? Vagy minden második imánál lefelé, és akkor kijön az átlag? :)

Aluniz
2014-06-12 15:29:19 | #10

Huh, hát nekem meredek ez az új szemlélet, főleg, hogy régebben Elf-et játszottam ki életút játékban 1ről, 7ik szintre, nemrégiben meg már Darton felkent lovagja vagyok... :)
Tehát ez a "A papok/paplovagok indulásnál nem vehetnek fel Pszi érzékenység Hátteret és nem oktatják nekik a pszi(pyarroni) képzettséget." ahogy Zaraken is említette, elég fura volt elsőre (még most is).

Persze változik a világ, meg a látásmód, nem tagadom.
Nem is most volt 1994, amikor elsőnek csaptam fel a "MÓKUS" kemény fedelét....
:D

Zaraken
2014-06-06 00:15:58 | #9

Ejha, akkor te már egy új generációs világképet képviselsz. Mi ETK-n szocializálódott aggastyánok megszoktuk, hogy minden pap pszivel rohangált, így nekünk inkább az a fura, hogy újabban már nem :D
Aztán a kegypontot is sokszor manának hívjuk véletlenül (régen nem volt elkülönítve a kettő).

Való igaz, hogy mindenkinek kicsit más az Ynevről alkotott képe, és ez nagyban függ az általa olvasott szabálykönyvektől, kiegészítőktől is. Minden újabb könyv egy kicsit alakít a világon is.

Válasz tomasz0110 #8 üzenetére.
tomasz0110
2014-06-05 23:47:40 | #8

Nekem valahogy a Pszi és a Vallás nem jön össze. Nem illik a világképembe. Úgy érzem, hogy a pap/paplovag sem tapasztalati varázslatokhoz, se pszihez, se magas mágiához nem nyúl, annyira hű szolgája istenének. Kivételek persze vannak, lásd Sogronnál. Azt viszont el tudom képzelni, hogy egy tolvaj, aki mondjuk Gilron hittel van, megtanulja a vallásismeret max. 4et és felvesz mellé valamilyen tapasztalati mágiát, esetleg magas mágiát, de ezeket is max. 4. fokig és erős indoklással. De a kezdő papok/paplovagok nálam sántikálnak ezen a téren.

Odáig még nem jutottunk a kalandok során, hogy a karakterek nagy szintűek legyenek, most kezdtünk el játszani a csapattal. Ha valaki megmagyarázza nekem, hogy neki miért van ez meg az, megindokolja, - és látok benne ötletességet, egyediséget - akkor engedélyezem. Meg lehet mindent beszélni, de szerintem mindenkinek más Ynev.

A karakterek kijátszásán nagyon nagy a hangsúly. Az viszi a dolgokat sok esetben, nem pedig a statisztikai adatok.

szerk.: A Hulla-Selmo féle KAP költségekkel dolgozunk :) Plusz a csapatban van egy házilag alkotott paplovag (külön pantheonnal) és egy házi elf harcművész - az ő balanszolásukban és varázslataikban volt pár óra munka... (slanhez hasonló, de picit más pszit csináltunk - a paplovagnál pedig először ~12 spellt, utána redukáltuk 4re)

ETK-ba nem nagyon vágtam bele a fejszém, mert csak 2006 körül kezdtem el kalandozni Yneven :)

Utolsó módosítás: tomasz0110 (2014-06-05 23:51:29)
Zaraken
2014-06-05 22:54:22 | #7

Nincs mit. Amúgy tomasz0110, a papoknak miért tiltottad meg a pszi használatot? Már így is túl táposnak érzed őket? Vagy a ME miatt?

-Ha az első, akkor megjegyzem, a paplovagot én is erősnek érzem ahhoz képest, hogy 6 KAP-ba kerül. Ha valahogy balanszolni akarnék, akkor én inkább az iskola KAP költségét növelném. Pl. a Hulla-Selmo féle költségeket alkalmazva. Ott pl. 8-ba kerül. A sima pappal nincs ilyen gondom, ott a 7 kb. jó.
Mellesleg a Ranagol-pap alapból kap pszit. Vele mit kezdesz?

-Ha a ME miatt, akkor pláne nem érzem indokoltnak ezt a szigort. A hitből és a pszi-pajzsból származó mágiaellenállás ugyanis nem adódik össze. Ezt le is írják valahol a könyvben.

Szóval nem tudom, szegény pap miért ne tanulhatna pszit. Az ETK-hoz képest az is nagy érvágás neki, hogy nem kapja meg alapból, és külön háttér kell hozzá.

tomasz0110
2014-06-05 21:14:40 | #6

Nagy köszönet Zaraken! :)

Zaraken
2014-06-05 21:06:08 | #5

Igen, az benne van. Akkor lehet hogy nem pont 1700 volt a dátum? Már nem emlékszem pontosan. Mindenesetre itt a táblázat:
http://kepfeltoltes.hu/140605/Anyagcsoportok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Válasz tomasz0110 #4 üzenetére.
tomasz0110
2014-06-05 18:54:08 | #4

Custos: Nagyon jónak találom, be is fogom rakni a csapatnak :) A város nagyságát tekintve mekkora? Hogy zajlik benne a jutalompont rendszer - tehát hogy kapják, mennyit, milyen küldetésért, bárhol beváltható vagy csak ahová a küldetés szólt...? Az ereklye hogy néz ki, hogy kapható meg?

Zaraken: Jó szabályok, szintén berakom őket :) Nálatok szerepel az Oxigén? Igaz 1700 utáni, de eléggé fontos elem. Vannak kivételek, amik 1700 utániak és meghagytátok?

Zaraken
2014-06-05 10:13:00 | #3

Nálunk egy ynevi év 365 napos, egy nap pedig 24 órás. Így sokkal egyszerűbb számolni. Pl. ha azt mondod, hogy 35 éves a karaktered, akkor földi években is 35 évesnek számít.

A 18. és 33. oldalon egymásnak ellentmondó szabályok közül mi a 18. oldalt vesszük alapul. Vagyis a 135 pont a karakter ifjúkorára vonatkozik, nem az induló életkorára. Így nem lehet pl. serdülő karakter indításával tápolni.

Alkarvédő:
A leírásban 18-as, a táblázatban 15-ös VÉ szerepel. Mi 15-tel játszuk. Külön képzettség nem szükséges a használatához. Az acél alkarvédő SFÉ-je 3-as.

Fegyverdobás
A nem elsősorban dobásra használt fegyverek CÉ-je fegyverdobáskor TÉ-súly.
(pl rövidkardot akarsz dobni, ekkor a CÉ-je 10-1=9)

Találat helye
Célzásnál, illetve kétkezes harcot folytató ellenfél eltalálása esetén a két kéz találati esélye azonos. Vagyis 3-4 dobásnál bal kar, 5-6 dobásnál jobb kar.

Anyagcsoportok
Nem a hagyományos fem fém-fém-nemesfém hármas felosztást használjuk, hanem fogtunk egy periódusos rendszert, kipurgáltuk belőle azokat az elemeket, melyeket 1700 után fedeztek fel (szóval egy ynevi alkimista nem nagyon ismerheti), a maradékot meg így osztottuk be:
I. csoport 1-18 tömegszám
II. csoport 19-54 tömegszám
III. csoport: 55-92 tömegszám
Olyan nagy változást amúgy nem jelent a dolog, a legtöbb szerves vegyület továbbra is 1. csoport, a legtöbb fém itt is 2, stb.

Bár a cézium és francium így kikerült a játékból, egy vegyészmérnök játékos varázslója még mindig nyolcezer módon fel tudja robbantani Ynevet 3 manából. Esetleg plusz házi szabály lehet, hogy vegyész ne lehessen varázslóval :)

Pszi pontok
-Ha többféle pszit is tudsz, a szintenkénti pszi-pont bónuszok összeadódnak. Pl: 3. fokú test fa és 4. fokú tudat fa szintenként 1+2=3 pontot ad.
-A harcművész és a varázsló kivétel ez alól. Esetükben a kyr és a godoni pszi magában foglalja a pyarroni tudat ágat, a slan pedig a pyarroni test ágat. Ezeket tehát egyszerre tudják fejleszteni, nem kell külön kifizetniük a költségét. Cserébe a pszi-pont bónuszt is csak egyszer kapják meg.

Utolsó módosítás: Zaraken (2014-06-05 10:13:57)