Fórumok - Szabályrendszer (UTK) - KAP, KP mire elég, mire nem? Tapasztalatok?


Solo
2014-01-19 20:17:40 | #18

Azok még a vicces helyzetek, amikor "most jól megizzasztom a karikat" alapon bedobok valami erős ellent a kalandba és az íjász mondjuk 00-val 5-szörös íjásszabállyal egyetlen lövéssel elintézi :D

Válasz Custos #17 üzenetére.
Custos
2014-01-19 12:33:47 | #17

En legutoljara leirasra hagyatkoztam tulon tul eross ellenfelnel. a 4. szintu csapat egy 3 meter magas vasgolemel talakoztak aki egy kovacsmuhelyt vedett+segitett kalapalni. Amikor a tolvaj kikemlelte a terepet mondtam neki a mozgo vas szoborrol akit valami nagyon vastag vert borit tetotol talpig, az oldalan levo kard akkora mint te de biztos vagy benne hogy egy kezzel forgassa foleg mert egy asztal meretu pajzsot is latsz melette a foldon.

Kesobb amikor elole menekultek(fel se merult bennuk mar a csata lehetosege) ok atugrottak a kerutesen mig a golem egyszeruen attorte magat stb.

norbre
2014-01-19 09:29:58 | #16

egyetértek, ez nem mindig egyszerű feladat :)

Válasz Solo #15 üzenetére.
Solo
2014-01-19 07:44:30 | #15

Igen igen, csak ezt a KM-nek nehéz a csapattal érzékeltetnie, mert egy sokkal erősebb ellenfél esetén könnyen bele lehet halni az első ütésbe, és ekkor már késő észrevennie a csapatnak, hogy menekülőre kellene fogni :)

Jó, persze a csapat ritkítása nélkül is a tudtukra lehet adni, hogy érdemes elgondolkozni az elinaláson, csak ezt általában nem egyszerű feladat megtenni anélkül, hogy a karakterek szájába lenne rágva, hogy esélyük sincs. :)

De az mindenképp igaz, hogy a legesélytelenebb küzdelmek a legjobbak. Volt pár olyan harc, amikor a karik eleve olyan ellenféllel kerültek szembe, amit nem biztos, hogy le tudnak győzni, ráadásul első támadásaira dobott is néhány 90 fölöttit és jól lesebezte a csapatot mondjuk fél FP-re/ÉP-re első körben. Ennek ellenére a csodával határos módon, de mégis sikerült gyözniük, jó ötleteknek, illetve jórészt a szerencsének köszönhetően. Némelyik ilyen csatát azóta is felemlegetjük.

Utolsó módosítás: Solo (2014-01-19 07:48:39)
Válasz norbre #14 üzenetére.
norbre
2014-01-18 20:45:22 | #14

Már csak zárójelben, nem baj az ha néha kicsit erősebb az ellenfél, akár esélytelen is a küzdelem ;) fel kell ismernie a csapatnak azt is hogy mikor érdemes elővenni a B tervet :)
E nélkül a bizonytalanság nélkül elég unalmas lenne egy idő után, hisz mindig tudvalevő lenne hogy győzhet a csapat :)

Aluniz
2014-01-14 20:00:10 | #13

Épp ezt akartam érzékeltetni...
A KM-en múlik úgyis minden!
Tudja, hogy kb. ki milyen technikával, móddal, fegyverrel tudja sikerre juttatni a csapatot/magát!
Ezért rohadtul kár tápolni-fosni, mert úgyis a "fővezér" fog egy szimpla zsiráfot vagy Xing-et berakni a 3.szintű csapat elé!
(utóbbi túlságosan vigyáz a körömlakkjára, ezért veszélyes, mert mindenkit kiöl maga körül! :P )

Válasz Solo #12 üzenetére.
Solo
2014-01-14 19:00:16 | #12

Mi szerintem kicsit hozzászoktunk, hogy a km úgyis olyan ellenfeleket rak be a kalandba, ami ellen van esélyünk :D Ezért ritkán fordul meg bennünk a menekülés gondolata.

Bár ez valamilyen szinten így is van jól, hiszen ránézésre nem biztos, hogy látszik egy 10. szintű varázslóról, hogy ki is ő, viszont ha betámadjuk valami miatt, akkor elintézi 1. szintű csapatocskánkat. Ennek meg nem sok értelme van, max élményromboló hatása.

Válasz Aluniz #11 üzenetére.
Aluniz
2014-01-14 15:03:06 | #11

Ez számomra mindig is ismeretlen volt: "Gyerünk, rajta! EL INNEN!" taktika követése...
Inkább: A'frad!!!!!
:D

Válasz AoKitsune #10 üzenetére.
AoKitsune
2014-01-14 10:19:11 | #10

Nálunk az utolsó néhány mesében nem így van: 3 mese alatt összesen kétszer harcoltunk.
Persze ennek az oka a csapat összetétele: boszorkánymester, boszorkány, bárd, varázsló. Valahogy egyszerűbbnek és kifizetődőbbnek tűnik a "Gyerünk, rajta! EL INNEN!" taktika követése...

Solo
2014-01-13 06:24:46 | #9

Igen, egyetértek. Mindig is mondtam azoknak, akik szerint a rendszer nem kiegyensúlyozott, hogy nem is kell annak lennie. Szerintem is teljesen jó, hogy egy varászló és egy paplovag mondjuk 3. szinten nem ugyanolyan erőt képvisel, hiszen más-más jellegűek a kasztok. És ha valaki gyengébb mondjuk harcban, az meg másban kap előnyöket.

Szerintem az az oka ennek a hasonlítgatásnak, hogy a kalandok idejének jó részét sok helyen (nálunk is) a harcok teszik ki. Ez nem azt jelenti, hogy ha a történet 7 napot ölel fel, akkor abból 5 nap harc. Lehet, hogy játékbeli időben csak 1 óra harc van, viszont ha abban 10-en vesznek részt, akkor olyan sokáig tart kidobálni a támadásokat, hogy a játékosok mégis a harc lejátszsával töltik a legtöbb idejüket, nem pedig a kaland azon részeivel, ahol például egy tolvaj kamatoztatni tudná a képességeit.

Nem mondom, hogy mindenhol így van, de nálunk általában igen. Még ha kevés harcba is bonyolódunk a kalandban, akkor is a harci cselekedetek lejátszása jó sok időt igénybe vesz.

Utolsó módosítás: Solo (2014-01-13 06:26:57)
Válasz norbre #8 üzenetére.
norbre
2014-01-12 20:35:59 | #8

Maradunk a sima UTK-nél, jómagam is úgy gondolom hogy nem kell hogy azonos szintű kasztok azonos "hatóerőt" képviseljenek.. más tudás más energiákat és időt igényel. Megaztán mire jó ha már "alsósként" nem állítja meg őket a városőrség :)
Köszönöm a hasznos hozzászólásokat ;)

Custos
2014-01-12 20:12:20 | #7

Ha ossze akarod hasonlitani a regi rendszerrel kb igy latom: regebb tp alapon probaltak egyensulyozni a karaktereket(minel durvabb annal lassaban fejlodik) mig a tolvaj 101 nel a varazslo 231 nel notte az elso szintjet.

Itt tudasfuggo a rendszer es a durvabb dolgok dragabbak. Varazslo nagyon erosen kell specializalodjon ha eletkepes akar maradni a "mindent tudok" stilus az ETKbol mar elerhetetlen 10 szint alatt. Ha kellenek otletke vele kapcsolatba szivesen irok.

AoKitsune
2014-01-12 20:03:00 | #6

Mint a csapatom első számú varázslója, elárulom: a varázslóval UTK-ban túl kell élni az első 5-6 szintet. De 10. szint fölött senki nincs, aki szembe mehetne vele, főleg, ha kreatívan, trükkösen játszol. Elismerem azt, hogy 3. szinten a paplovag kettécsapja a varázslót. De 5. szinten már valószínűleg nem, 7-8. szint környékén a paplovag mondhat egy imát - feltéve, hogy marad rá elég ideje.
Van a varázslónak éppen elég trükkje, ráadásul 3 manából is lehet embert ölni, és nem kell hozzá őselemi mágia sem, csupán egyfajta gondolkodásmód.

Ha valaki a csapatodban varázslóval játszik, én azt javaslom, hogy az ismert mozaikjai segítségével készítsen varázslatokat, kirakózzon, fejlessze a rálátását és szélesítse a látókörét - ez erősebbé teheti, mint a KAP számolgatása.

Ez a másik rendszer pedig szerintem nem veszi figyelembe a mágia-pszi erejét és a szerepjátékban megjelenő bónuszokat a költségek meghatározásakor, hiába számol bónusz hátterekkel (pl.: a Harcművésznél nincs brutálisabb gyilkológép a játékban, ehhez képest még egy ponttal olcsóbb lesz).

Utolsó módosítás: AoKitsune (2014-01-12 20:07:44)
norbre
2014-01-12 19:17:11 | #5

áháá.. na e fölött elsiklottam, átolvasom köszi ;)

Válasz Pappi #4 üzenetére.
Pappi
2014-01-12 19:06:39 | #4

Üdv.

Varázslóval kapcsolatban: Az ETK-hoz képest valóban gyengébb, de szerintem nem is baj. Így is elég erős maradt, csak nem mindent puszta "erővel"(manával) kell megoldani. Egyébként a kasztok / élvezhető varázsló témában találsz sok hozzászólást ezzel kapcsolatban.
A kiegészítőt még nem próbáltam, szerintem az alapkönyvben szereplő KAP rendszer viszonylag kiegyenlített. Bár nem mindenhol :)

Válasz norbre #1 üzenetére.
norbre
2014-01-12 14:10:29 | #3

Szia,

Nem erre próbáltam célozni, nem a régi rendszert hasonlítom össze az új rendszerrel :)

Az UTK-t alapul véve gyorsban csináltunk két karaktert:
- egy 3. szintű varázsló ami nem költötte minden KAP-ját manapontokra, nem tűnik életképesnek, mert se egy normális varázslatot nem tud elengedni, se harci képzettsége nincs.
- egy 3. szintű paplovag kb ugyanannyi kegyponttal már bír legalább némi fegyverismerettel.

A kiegészítő amit linkeltem elvileg az UTK-hoz van.

Arra lettem volna kíváncsi hogy:
- valamit elnéztünk?,
- egy 3. szintű varázsló az UTK szerint tényleg ennyire gyenge?
- a linkelt kiegészítőt használja-e valaki és ha igen, a tapasztalatok szerint mennyire vezet tápoláshoz, vagy kiegyenlített játékmenethez?

Válasz pho3nixhun #2 üzenetére.
pho3nixhun
2014-01-12 13:25:33 | #2

Hali,

Szerintem az UTK-s szintek nem egyenlőek az ETK-s szintekkel. Ha összehasonlítod a két táblázatot ott is látszik, hogy ez egy sokkal árnyaltabb rendszer ami az UTK-ban van.
<img src="http://kepfeltoltes.hu/140112/levels_www.kepfeltoltes.hu_.png" />

norbre
2014-01-11 23:26:15 | #1

üdv..

Nemrég kezdtünk belemélyedni az UTK-ba és a karakteralkotásoknál már belefutottunk bizonyos "vélemény különbségekbe".
Életút játékot tervezünk, a karakterek 3. szintről indulnak.
Számolgattunk, osztogattuk a KAP-t, KP-t, MP-t, stb és arra jutottunk, hogy egy paplovag kb egyenlő eséllyel tud egy ajtónálló katonával megküzdeni, egy varázsló (aki bír némi képzettséggel de már fegyverhasználatra nem jutott a KAP-ból hoyg legyen 13 MP-ja) ha szeretne mondjuk egy mentális írást végrehajtani ("engedj be"), akkor a sikerre kb 50% esélye van úgy hogy ellőtte a rendelkezésére álló összes MP-t.

Találtunk egy ilyen nem hivatalos kiegészítőt:
http://tekozlofiu.uw.hu/magus/klanok_rendek_iskolak.pdf
.. amiben a KAP kicsit el van tologatva kasztonként..

Namost én azt gondolnám hoyg a KAP azt jelképezi, mennyi energiája és ideje van valakinek tanulni, fejlődni, a KP meg azt hogy egyes folyamatoknak mennyi a tanulási "energiaigénye".
Ha így nézzük, nem jogos, hogy egyiknek több másiknak kevesebb KAP járjon.
Viszont az is mókásnak tűnik hogy 3. szinten egy varázsló féljen bemenni egy kocsmába egyedül.

Nektek mik a tapasztalataitok, mennyire működőképes az UTK-ban leírt rendszer, illetve van-e olyan csapat aki használja a linkelt vagy esetleg más kiegészítőt?
Ebben a kiegészítőben pl a 90KAP kicsit soknak tűnik a varázslóknak, tartanék tőle hoyg túl hamar tápolódnak a karakterek..

Köszi előre is..