Fórumok - Fogadó - Térképészet


Awder
2014-10-31 20:43:47 | #13

Nekem volt olyan karakterem, aki 8 nyelven beszélt. Hiszen a közöst nem is beszélik mindenhol, és mindenki. Jobban is jön ki ha a helyiekkel, saját nyelvükön beszélsz. Jobb az ember renoméja.

Válasz Solo #7 üzenetére.
Custos
2014-10-01 12:50:59 | #12

Egyszeruen kiegeszitheted ezt is, egy csak par kepzettsegnel nem realis a kovetelmeny, nincs szerintem szukseg 0 rol kezdeni.

resdayn00
2014-10-01 10:54:56 | #11

Valóban így van, bonyolulttá tenné a rendszert ha külön így le lennének írva. Egyébként az élettannál le van írva 3. fokhoz, hogy minimum ez a fok szükséges nekromancia tanulásához, de a táblázat megengedné, hogy 1. fokú nekromanciád legyen 1. fokú élettannal :)
Megfogadom a tanàcsod és megpróbálok kidolgozni valami hasonló képzettségrendszert, ha kész van fel is teszem ide a Dreonarra, hátha valakinek tetszik és használja.

Custos
2014-10-01 07:52:52 | #10

Teljesen egyetertek, szerintem az egyszeruseg kedveert van igy, mert ugy irni hogy fele erteku szamtan/mertanra van szukseg, vagy 3. szamtan/mertan a kovetelmeny 1. szintu terkepeszet felett az talan komplikalna a rendszert aki eloszor olvassa(es probalja eldonteni hogy megvegye-e a konyvet).

Hazi szabalynak viszont jo lenne. Dolgozd ki szerintem, biztos akad csapat aki hasznalna :)

resdayn00
2014-09-30 22:43:56 | #9

Egyébként a képzettségkövetelmények néha indokolatlanok. Számtan/mértan 3. fok már szinte minden matematikai műveletet magába foglal, de ha én 5. fokú térképészetet szeretnék, 5. fokú számtan/mértant kell tudnom. Képzettségleírás számtan/mértan 5. foknál, részlet: "...mértanilag korszakalkotó ötletei vannak..." Gondoljuk végig, egy térkép megszerkesztéséhez geometria+arányszámításon kívül csak rajztudásra van szükség. A 3. fok szerintem megfelelne teljesen, max 4. fok. A másik a művészet. Ebből is 3. fokon már le tud rajzolni a karakter mindent, amit szeretne, a 4. és 5. fok már csak az igazán művészi alkotásoknál jelent valamit. Természetesen ez lehet egy térkép is, de mindent meg tud rajzolni amire szüksége van 3. fokkal. Ezen képzettségek nélkül (esetleg számtan/mértan alacsonyabb fokkal) a karakter szerintem tud térképet olvasni, készíteni nem.

Többek között a számtan/mértan képzettség is ilyen, az írás/olvasás mint követelmény, 3. fok után indokolatlan. Az esetleges jelölések, betűk tudását szerintem magába foglalja a számtan/mértan.

Aztán ott vannak a lélektant követelő képzettségek. 3. fok lefedi azt, amire szüksége lenne a karakternek.

Orvtámadás+pusztítás élettant követel, ennél pl a képzettségek leírása egyértelművé teszi, miért követelmény.

Zaraken
2014-06-29 12:17:02 | #8

Igen, ilyen "gyépétlenítő" képzettséget maximum akkor nem vesz fel a karakter, ha direkt koncepció. Például volt egy enoszukei fejvadászom, aki csak 2. fokon tudott közös nyelven, és csak a saját kultúráját ismerte. Mindig csodálkozott, hogy a népek miért háromágú szigonnyal esznek, miért nem pálcikával? Miért szőlőből készítik a szakét? stb.

Egy alkalommal a helyi, kissé ellenszenves hatalmassághoz igyekeztünk.
-Menjünk, látogassuk meg azt a gecifazekat!- szólt egy másik JK.
Hősünk, aki azt hitte, hogy ez egy titulus, a trónterembe érve leborult a nagyúr előtt:
-Köszöntlek fényességes gecifazék! Virágozni neked tízezer cseresznyefa!

Vagy említhetném öcsémet, aki analfabéta barbárral szeretett lenni. Szóval egy-egy gyépétlenítő képzettség hiánya még színesítheti is a játékot, ám ritka, hogy egynél több hiányozzon. Az már nagyon megnehezíti a játékot.

Válasz Solo #7 üzenetére.
Solo
2013-12-28 11:04:22 | #7

Ha azt vesszük, hogy a magus világa egy módosított középkori világnak felel meg, akkor nem is annyira meglepő, hiszen akkor tényleg eléggé gyépések voltak sokan és nem tudtak számolni, meg írni/olvasni.

Bár kaland szempontjából tényleg nagyon hátrányos, ha nem tud ilyesmiket a karakter. Mi párszor úgy is játszottunk, hogy valamelyik karakter nem is tudott a közös nyelven és sehol nem értették mit beszél. Ez egyrészt vicces, másrészt nagyon nehéz így bármit is elérni és szerintem sosem sikerül igazán kijátszani, mert a kaland végére valamilyen módon mégis megtanul a karakter jobban beszélni. Egyszerűen elfelejtünk figyelni rá, hogy mit is tudhat.

Válasz Zaraken #5 üzenetére.
Aluniz
2013-12-27 09:58:16 | #6

Na, igen!
Jól mondod!
Egy idő után kezdtem én is rájönni!
:D

Azért az szerintem egy kicsit durva, hogy 1. fokon debil módjára összead-kivon, de csak papíron, 2. fokon ugyancsak papíron oszt-szoroz ÉS már nem ijed meg a nem egyjegyű számoktól...
Aztán már 3. fokon KAMATOS KAMATOT számol!
Mi van?
Akkor én a valódi életben 2,5-en vagyok, mert most nem állnék neki kamatozni, viszont tudok fejben is számolni! (de komolyan, osztok-szorzok-összeadok-kivonok és nem csak egyjegyű számokkal! :P )

De ha nekifekszek a mateknak, akkor már mozaikmágiát is tolhatnék! :D

Utolsó módosítás: Aluniz (2013-12-27 10:07:58)
Válasz Zaraken #5 üzenetére.
Zaraken
2013-12-26 23:40:53 | #5

"Ehhez a 2.fokhoz (hogy csináljon egy gány firkát, amit aztán olvasgathat) kell 1.fokon Művészet, meg 2. fokon Számtan/mértan."

Ki kell ábrándítsalak, de a 2. fokú számtan/mértan amúgy is kell. Nem csak azért mert a térképészet előfeltétele, hanem mert anélkül életképtelen a karakter. Két számot nem tud összeadni, és a piacon is ott verik át, ahol érik. Ebben a rendszerben már csak így működnek a dolgok: már ahhoz is fel kell venni egy csomó kis 1-2. fokú képzettséget, hogy ne legyél abszolút fogyatékos. Ezeket összefoglalóan csak gyépétlenítő képzettségeknek hívjuk.

Awder
2013-11-05 17:47:26 | #4

Ienkor nem bánom, hogy kimaradtam ebből a szabálykönyvből :D

Válasz Aluniz #3 üzenetére.
Aluniz
2013-11-04 10:56:27 | #3

Ebben a rendszerben viszont üggyel-bajjal 2.fokon már tud rajzolgatni, de csak a saját maga által készített térképet tudja olvasni???
Ehhez a 2.fokhoz (hogy csináljon egy gány firkát, amit aztán olvasgathat) kell 1.fokon Művészet, meg 2. fokon Számtan/mértan.
:(
Tehát egy taktikai megbeszéléshez nem árt egy 3.fokú térképész, csak hogy a többiekről nem is beszélve, akik azért 2.fokon értsék már meg valamilyen szinten.
:D

Válasz Awder #2 üzenetére.
Awder
2013-11-03 13:02:53 | #2

Nem tudom, hogy ebben a rendszerben, hogy van. De az ős mágusban térképet készíteni csak Mf-fel lehetett, az Új Tekercsekben is csak magasabb fokokon lehetett, és voltak hozzá kapcsolódó kötelező képzettségek.

Válasz Aluniz #1 üzenetére.
Aluniz
2013-11-02 09:47:31 | #1

Csak egy kérdés.
Tudja valaki, hogy miért nem szedték még idáig szét a térképészetet készítésre és olvasásra/értelmezésre?
Mert hát tapasztalt túrázóként ki tudom olvasni biztonsággal a térkép adta adatokat, de lerajzolni olyan "szépen" nem tudnám.
Csak úgy kezdetleges ügyességgel.
Itt a rendszerben meg már egyből Művészet, meg minden kell ahhoz, hogy valaki egy rajz alapján eltaláljon A-ból B-be?
:)