Fórumok - Fogadó - Szimpla kérdés, a bőrvértezetről


resdayn00
2014-12-26 11:40:41 | #40

Ez így van, páncélokat nem szokás egymásra pakolni, ám a láncing és sodronying mind alkalmas arra, hogy rávegyenek valamit :) mint egy erősebb, nehezebb, vastagabb fegyverkabát. A fél, teljesvértek SFÉ-je szerintem is 8 körül reálisabb, és az eltérés csak MGT-ben és védett helyek terén van.

Válasz Piftike #39 üzenetére.
Piftike
2014-12-26 11:16:59 | #39

:) Látom a jó öreg "essefféé" témában volt jó néhány elképzelés, kis csata egymás között, de ez az egészséges.
Ha kíváncsiak vagytok a véleményemre, akkor leírom, ha nem akkor is, hiszen ez egy fórum. :)
Ugye a vért ott véd ahol rajtad van. Ha vádlin lőnek egy vesszővel a mellvért nem véd...eddig világos. Visszatérek erre később.
A több vért egymásra vétele felesleges, többet árt, mint használ, nem is szellőzik, kényelmetlen stb. Fogadjuk el, hogy külön viselésre lettek kitalálva. Ne menjünk bele, a matekba sem, mert sokszor nulla az nulla marad, mármint több nullás mgt-s vért esetében is. Azért nincs rá szabály, hogy akkor hogy számoljuk, mert nem kell egymásra venni őket. Egészen a merev páncélokig. Tény, hogy a fém vértezetek alá kell a párnázás (fegyverkabát) valamint azon részekre, ahol nincs merev fém, mint a hónalj (milyen hülye szó...értelmetlen, inkább vállalj...) ott sodrony, vagy láncing véd. De csak ott... és egybe van építve. Világos, hogy a fegyverkabát nélkül viselve járna hozzá a fájdalomtűrés sokadik fok, mert elviselhetetlenné válna 2 perc után. fegyverkabát kell alá.
Mivel -ja visszatérek az elejére- a mell, fél, és teljes vértek között annyi a különbség, hogy egyre több helyen védenek, miért változik az sfé, ha úgyis csak a találat helyén véd. Szerintem a mell, fél és teljes vértek sfé-je ugyanaz, csak az mgt változhat. Viszont a béléssel (posztó+sodrony) együtt 8-as sfé illene hozzá, ehhez jöhetnek még a mágikus rásegítések, meg az fémanyag fajtájának előnyei. Mi a véleményetek a mell fél és teljes vért sfé-je egyezzen és egységesen 8-as sfé legyen elméletről?!

resdayn00
2014-12-26 00:35:15 | #38

Régi a téma, de úgy látom nem volt igazi lezárása ennek a dolognak, úgyhogy vettem a fáradtságot és utánanéztem a dolgoknak az UTK-ban.

Villámmágia sebzése:
UTK 315. oldal, Villámmágia 3. bekezdés egyértelmű választ ad a kérdésre:
"A villámok sebzése ellen a páncélok hagyományos SFÉ-je érvényesül. További fontos megjegyzés, hogy a mágikus vértek, valamint azok a páncélok, melyek abbitból vagy mithrillből készültek - s azon ötvözetek melyekben legalább 10 százalékban jelen vannak - a gyenge mágikus töltésüknek köszönhetően jobban ellenállnak a pusztító energiáknak, ezért sebzéskockánként 1 Sp-t felfognak a normál SFÉ mellett."
Talán már az én figyelmetlenségem, de nem találtam olyan mondatot, mely szerint a villám az aurát támadja.

Bőrvért alá sodronying:
Elképzelhető. A sodronying annyira nem vastag, inkább nehéz. A két legnagyobb gyűrűkből álló ingek kb. 10,5 mm és 12,5 mm-es átmérővel, 1,5 mm és 1,7 mm-es drót vastagsággal rendelkező gyűrűkből készültek. Ezek a LEGNAGYOBB gyűrűkből álló lánc vagy sodronyingek voltak. A sodronying ugye annyival erősebb a láncingnél, hogy a láncsorok sodorva vannak, így kevesebb hely van a pengéknek a láncszemek közé csúszni, illetve összességében az ing vastagsága nagyobb mint a láncing esetében. A sodronying vastagsága nagy gyűrűmérettel számolva sem haladja meg a 2 centimétert, de reálisabb az 1,2-1,5 cm. Amennyiben méretre vannak készítve, egész jól testhez simulnak, erre egészségesen fel lehet venni egy bőrvértet. Ha merev páncélokat is rápakoltak (mégpedig igenis ezt tették), bőrvértet is rá lehet tenni. Az SFÉ értelemszerűen összeadódik, azonban valami plusz MGT-vel mindenképp kell számolni, mert hiába nem túl vastag magában a sodronying, nehéz benne mozogni, főleg ha még egy bőrvért is hozzáadódik. De nem tartom igazán tápolásnak a dolgot, Az egész sodronying (természetesen alatta posztó) + bőrvért kombináció az én elképzelésem szerint: SFÉ:4 MGT:2.

A hozzászólásokban olvastam néhány dolgot amivel nem értek egyet.

SFÉ összeadódása: képzeljünk el egy vékonyabb falapot, amibe belevágunk egy csatabárddal. Az eredményt nem kell részletezni. Azonban ha a falap mögé szorosan teszünk egy újabb falapot, vagy egy fémlapot, egészen más eredményt kapunk. Szerintem ezzel meg is van magyarázva, miért adódik össze az SFÉ.

Teljes vért SFÉ: Szerintem is kevés a 6-os SFÉ, legalábbis ha úgy tekintjük, hogy a többi páncél SFÉ értéke kőtáblába vésett megmásíthatatlan dolog. Szóval szerintem vagy a teljes vért SFÉ-jét kéne növelni, vagy a többi páncél SFÉ-jét csökkenteni (ami viszont gondokat okozna a bőrvértezet és a fegyverkabát esetében, mert arányosan azok SFÉ-jének is csökkenni kéne).

Elod10
2014-03-06 18:46:03 | #37

Tudom, hogy régi téma de arra senki nem tért ki, hogy még egy fegyverkaátban is meleg van de ha valaki többet is fölvesz az nagyon hamar hőgutát kaphat. A halmozódó MGT-ről meg szerintem nem érdemes táblázatokat csinálni mert ezek a kabátok 3-5cm vastagok tehát két ilyen cucc felvétele után a karakter már a kezét se tudja rendesen behajlítani a 10centinyi gyűrődő anyagtól.

Utolsó módosítás: Elod10 (2014-03-06 18:47:12)
HUNgaroWolf
2013-08-23 20:40:52 | #36

Nem igazán futotta időből pontos átnézésre, de az már több mint valószínű, hogy a vértek sfé je nem érvényesül. Csak a tűvé formázott villámok esetén.

Solo
2013-08-23 06:42:06 | #35

Egyelőre elég lassan jönnek az új hírek, ahhoz képest, hogy ez év végére tervezik megjelentetni az új rendszert. Nekem is ígéretesnek hangzik, de szerintem inkább jövő én végére lesz csak kész.

Válasz HUNgaroWolf #34 üzenetére.
HUNgaroWolf
2013-08-22 22:52:06 | #34

Nekem már mosódik a kép xD
Holnapra mindenképp átolvasom tövirőhegyire ha addig nem válaszol valaki totál 1 értelműen.
Amúgy tudom, hogy nem pont ide tartozik, de ti mit tudtok a magus.hu ról? Vagyis mi a véleményetek? Illetve mitől ilyen magabiztosak? Megnyerte a delta a pert? Vagy úgy érzik h megfogják? Nagyon készülnek, és sok dolog tetszetős benne. Bár lehet nagy puffanás lesz a vége.
nem is tudom miért ide írom ezt...

Solo
2013-08-22 22:27:24 | #33

Szóval tudja valaki, hogy pontosan hogy működik a villámok ellen az SFÉ, vértek anyaga?

Solo
2013-08-22 22:26:34 | #32

Nem szívesen módosítanám mások üzeneteit, de ebben a témában további hülyeség esetén egyszerűen csak ki fogom törölni az üzenetekből a nem tetsző részeket (élve KM-i hatalmammal, hehe :)). Ha valaki erre az üzenetre válaszol, azt is!

Aluniz
2013-08-22 21:55:21 | #31

off

Válasz HUNgaroWolf #29 üzenetére.
Aluniz
2013-08-22 21:54:01 | #30

Ahogy utánaolvastam a 315.-ik oldalon találtam rá utalást. Nem erről van szó?
Mert itt azt írja, hogy a vértek max SFÉ-je érvényesül.

Most már engem is érdekel, mi van ha rám jön egy BM!
(teljes vért az gáz? :D )
:P

Válasz Solo #28 üzenetére.
HUNgaroWolf
2013-08-22 21:52:48 | #29

Te tényleg gonosz vagy. :@
Amúgy még 1 posztót nem kell számolni a bőrvért alá, mert elvileg már abban is benne van 1 ;)

Minden keményebb vért alápárnázása a posztó/fegyverkabát.

És ne játszd ezt a nagy fiút, mert addig fogok baromságokat ikrálni, mindenhova ahova te is írsz, amíg az adminok meg nem unják és le nem bannolnak.
°,....,°
'˙˙˙˙˙˙'
Amúgy meg ez az újdonság, hogy aurát támadja a villám vagy mi, ezt hol írja a könyv? Át olvasnám, hátha úgy egy kicsit több értelmet tulajdonítok neki, mert így elég zagyvaságnak tűnik.
(!!itt most megjegyzem, hogy nem a szöveget író emberre támadok, nem kételkedem szavahihetőségében, igazában, csupán érdekelne a dolog!!)

Solo
2013-08-22 21:43:54 | #28

Amúgy Custos írta, hogy a villám nem a testet hanem az aurát támadja. Én meg úgy emlékszem az UTK alapján, hogy a páncél SFÉ-je levonódik a villámból. Akkor most mi az igazság? Csak rosszul emlékszem?

Válasz Aluniz #27 üzenetére.
Aluniz
2013-08-22 21:30:37 | #27

Ez volt az első, erre gondolsz?
"Bőr vértezet alá, sodronying?
Ha a bőrvértezet alatt sodronying van, és boszmester villámmágiával támad ugyan úgy a max sebzést adnátok?"

Válasz NANÁ MAX!

(amúgy csak qrwa halkan jelzem meg, hogy én nem vennék fel sodronyt a bőr alá, de biztos vannak, akik szeretik ez. ha meg már sodrony, akkor posztó is kell? ;) de ez tényleg issssszonyt kussban megy! ;) )

Az egész válasz Solo-nak megy!
Többiek figyelemre se méltassanak!
:)

Utolsó módosítás: Aluniz (2013-08-22 21:31:08)
Válasz Solo #26 üzenetére.
Solo
2013-08-22 21:12:48 | #26

Nagyon érdekes olvasmány ez a téma, de szerintem térjünk vissza a bőrvértezetekre :)

HUNgaroWolf
2013-08-22 21:09:15 | #25

Wáh, nem állítasz, nem hát... xD
Amúgy kommentelhetsz nyugodtan, nem sértődök meg és nem is vagyok az a fajta aki úgy éri, hogy mindig igaza van. Csak nem bírom a fellengzős vagy le kezelős dumát. Ez minden.
Illetve, ha próbálok egy adott dologgal érvelni, és a másik fél csak egyszerűen rá se szagol, és másról kezd el beszélni. Írd meg, hogy szerinted ez nem így van mert... És ez így a helyes, esetleg valami forrás vagy magyarázat.
A "nagyfiú"-t meg pont arra írtam, ami az utolsó üzeneted is, hogy a helyett, hogy válaszolnál előadod, hogy jó ez így nem megy, ne csesztessük a másikat stb. Nekem semmi bajom nem volt veled, de ez már lassan tényleg át megy valami lélekguruba, a fórum meg nem erről szól...
Báár, csak egy fogadóban vagyunk.... ;)

Aluniz
2013-08-22 19:02:36 | #24

Én befejezem a "pöttyös dobálást".
Neked van/volt/lesz igazad.
Ígérem, nem fogok reagálni a bejegyzéseidre, mert csak szálka lettem a szemedben. Sírok.
Kapcsolatunk el se kezdődött, máris vége.
Tényleg hagyjuk egymást lógva!
(amúgy nem vagyok olyan buta, mint ahogy te leírod, de én továbbra sem állítok ilyeneket rólad!)

Javaslatom a moderátoroknak, hogy tegyék külön topikba ezeket a beszólásokat, mert ide nem biztos, hogy beleillik.

Köszönöm, bocsesz, üdv:
a "nagyfiú"

Válasz HUNgaroWolf #23 üzenetére.
HUNgaroWolf
2013-08-22 16:24:55 | #23

Üdv ismét,
Kezdetnek leszögezném, hogy nekem eszem ágában nem volt ezzel "tápolni" egyetlen karaktert sem, mert hogy nem is az én karakteremmel kapcsolatban kérdeztem.
Kérdezem én, hogy hol van az írva, hogy szeretnék egymásra venni x posztót?
10. számú hozzászólásom 1. sorában, ellenzem "megmosolygom". Lentebb taglaltam, hogy milyen "súlyos" következményei lehetnének, ha valamelyik nagyon okos erre szánná magát. Amúgy meg nagyon kerülöd a lényeget:
http://vertesegyesulet.blog.hu/2010/10/04/a_lovagi_felszereles_a_panceling
De ha nem akarsz ilyen hosszú szöveget olvasni, egy részlet:

"Először az alsóruhára rávették az ún. fegyverkabátot, ami két réteg vászon vagy bőr közé, hurkásan, gyapjúval keményre tömött kabát volt. Egy ilyen ruha már önmagában is jól védett a vágásoktól és ütésektől, nevezték posztó-páncélnak is. Erre vették a sodrony-inget, amire még pikkelyekből vagy vaslemezekből készült mellvért került. A kézre, lábra is egyre több vaslemezt csatoltak, idővel ebből fejlődött ki a teljes lemezpáncélzat."

Ezzel szemben mit állítottál? Hogy aki AKÁR(!!) posztót(!) vagy sodron/lánc inget vesz a teljes vért alá, az bohócot csinál magából.
Nem! Majd minden vért alatt van sodrony/lánc ing, de amelyik alatt nincs, az alatt bőr és/vagy posztó van!

Amit én korábban írtam, az ennyi volt. Lehet e felvenni alá posztót, sodronyinget? Igen lehet! Igen KÖTELEZŐ! Igen, ez már benne van az alap értékekben. Aminek a realitását tény, valamennyire megkérdőjeleztem, de elismertem, hogy még mindig ez a legreálisabb. Ha vetted a fáradtságot, és elolvastad az adott pontokat amiket írtam (a MAGUSbol), ott is kiviláglik, hogy tökéletesen úgy van ahogy mondtam.

És már tényleg nem tudom, hogy nem vagy képes rendesen elolvasni, hogy miről volt itt szó, vagy nem vagy képes megérteni, vagy nem is akarod, de nem áll jól ez a "nagyfiús", ész osztás mikor hülyeséget írsz, szép köntösbe bújtatva.

Köszönöm!

Aluniz
2013-08-22 15:47:18 | #22

Csak relaxáljon mindenki szépen!
Több bejegyzésen keresztül azt taglaltad Hun, hogy mi volna, ha attttomra kitömnéd, rávennéd a "csak" posztókabátot a különböző verziójú vértjeidre.
Senki nem veregette meg a vállad ezért a "fejlesztésedért", valószínű azért próbáltál meg többféle variációra IGEN válaszokat kapni.
Na, most ez nem volt annyira sikeres, ezért gondoltam egy kis humort belevinni a dologba, csak hogy ne legyen már olyan lihegés-szagú a próbálkozás.
Ha majd lesz időd, olvass utána annak, hogy én már kb. 1-2 hónapja valamelyik topikban már bedobtam poénból a posztókabátok sokszorozását. :)
Volt is mosoly a többiek részéről, bár akkor is valaki ( ja, megvan! ÉN! rákérdezett erre a teljesvért alá posztó dolgot!
Reagáltak rá a többiek, hogy az már bizony benne van.
Lehet, bennem van a hiba, de nem kezdtem el különböző fjúcsöröket gyártani arra, hogy még kicsikarjak egy felesleges +1-2SFÉ-s tápot.
Neked pedig sok sikert, jó játékokat, kellemes időtöltést a fantázia (és a való élet) világában.
Üdv
Aluniz

Válasz HUNgaroWolf #21 üzenetére.
HUNgaroWolf
2013-08-22 15:19:30 | #21

Igazad van Zaraken. És nagyjából ezt nyugtáztam pár hozzászólással előtt, amit valószínűleg a kedves barátunk nem volt képes felfogni. Majd jött a fellengzős, valótlan és minden alapot nélkülöző szövegével. Ahogyan te is írtad, minden vértezet VALAMIVEL alá van párnázva. Lehet lánc/sodrony ing, posztó, bőrvért stb. (Bár posztó féleség mindegyik alatt van) és amint mondtam, nyugtázva lett azzal, hogy ezek közül valamelyiket már minden vértezet alapból tartalmazza. De ám, szerintem egyáltalán nem vérpistikeség egy ilyen: Bőrpáncél+posztó
Egyébként ajánlom átolvasásra, 211. oldal bal alját ill, 212 sodronying/láncing rész alját.

Zaraken
2013-08-22 15:01:02 | #20

Gyerekek, azért ne essünk egymás torkának! Valamennyire mindenkinek igaza van, hiszen anno többféle vért is létezett. Kezdetben valóban csak a láncinget, sodronyinget erősítették meg fémlapokkal a fontosabb helyeken. Később voltak olyan vértek, amelyek már csak az illesztéseknél tartalmaztak láncing darabokat a hézagok elfedésére. És ismertek olyan vértek is (pl. Pálffy Miklós győri várkapitány félvértje a 16. századból), melyeknél semmiféle lánc vagy sodronyinget nem alkalmaztak:

http://mek.oszk.hu/01800/01885/html/index199.html

Sajnos a neten csak ezt a rossz felbontású képet találtam róla, de a lényeg annyi, hogy az egyes lemezdarabokat egy bőrvértre erősítették rá. Ez leginkább a kesztyűnél figyelhető meg. (ezen kívül Pálffy bácsi nyilván alávett valami vastag ruhát a kipárnázás végett)

Szóval felesleges azon vitatkozni, hogy melyik verzió az "igazi", mert nem zárják ki egymást.

Játéktechnikailag úgy vélem, a legegyszerűbb, ha mindhárom fajta félvértet ugyanúgy kezeljük (egységes SFÉ és MGT). Ha valakit nagyon zavar a realitás hiánya, kidolgozhatja őket külön-külön is. Ami viszont lényeges, hogy mindegyik egy komplett rendszert alkot a maga alátéteivel. Újabb rétegeket hozzáadni, csak azért, hogy több SFÉ-t írhassak fel a karakterlapomra, egy kicsit már vérpistikeség.

Utolsó módosítás: Zaraken (2013-08-22 15:04:53)
HUNgaroWolf
2013-08-22 14:26:28 | #19

http://vertesegyesulet.blog.hu/2010/10/04/a_lovagi_felszereles_a_panceling
A nagyon okosaknak ajánlom, csak mert imádom a lekezelő embereket.

HUNgaroWolf
2013-08-22 14:16:14 | #18

Aluniz,
No harag, meg minden de azért nyomod a lázító túlzó dumát.
Kéépzeld, nem egy hagyomány őrzőt ismerek, és közülük nem egy öltözik lovagi vértezetbe. A lovagok páncélzata átlagban 30-tól 50Kg-ig terjedt, de voltak 60!! Kg os monstrum páncélok is.
Kívánom, hogy egyszer szorulj vagy 2 órára egy jó kis 40 kilós lemezvértbe, posztó/fegyverkabát nélkül, és kényszerítsenek hogy sétálj(csak szép lassan, nyugodtan, vagy csak rázkódjál egy lovon)!
Szarrá fog nyomni a vértezet és szét fog dörzsölni minden pontodon. Mert a legtöbb vért alapból nincsen kipárnázva, erősen alá szoktak öltözni, hogy "kényelmes" legyen. Tudod e, hogy milyen vastag egy sodronying? Bezony, nem vastagabb másfél 2 centinél (sok esetben még így is vastagot mondtam), ez a 2. réteg védi meg a páncélos katonákat attól, hogy az illesztéseknél becsúszó penge, könnyedén ki lyuggalja. Amúgy meg tudsz olvasni? Mert ha igen, akkor elolvashatod az ezelőtti hozzászólásomat egy kicsit részletesebben, talán felfogod.

Awder
2013-08-21 21:57:13 | #17

A fémvértek alatt van posztó, de sodrony, elég mókás lenne, kiegészítés képen van sodrony vagy fémkorong (hajlatoknál, váll alatt).

Még vmi ez egy fantasy világ és valóban sok minden nem felel meg a mi világunk szabályainak. Ezért sem kell kiakadni ha mondjuk az enuszukei fegyverek nem egyeznek meg a japánokkal, hiszen nem ugyanazon nép, csak mi azonosítjuk esetleg őket.

Válasz Aluniz #16 üzenetére.
Aluniz
2013-08-21 19:01:41 | #16

Személy szerint én javaslom, hogy vegyél fel magadra mindent, amit találsz a 211. oldalon, a te rétegelésedben, ha kell szerinted valamelyikből több is akár, akkor hajrá, aztán írd meg lécc, hogy mennyi lett a szumma SFÉ, meg MGT, természetesen a posztóvértet mindegyikhez hozzátéve még sokszor (javallott még a posztó alá és/vagy fölé is egy másik! ;) ) !
Én inkább utánakérdeztem a paplovagom teljes vértje után egy olyan ismerősömtől, aki hagyományőrzőként viselt is már hasonlókat!
:)
Nekik még ezidáig nem jutott eszükbe, hogy a jónép előtt bohócot csináljanak magukból, de hát ez bármikor változhat!
Főleg a fantasy világában!
( csak nálam nem tetszene, ha kevernénk a szezont a fazonnal)

:P

Üdv és no harag!
;)

Válasz HUNgaroWolf #15 üzenetére.