Fórumok - Szabályrendszer (UTK) - Papi mágia


Zaraken
2013-09-07 13:28:46 | #14

Hogy hogyan jönnek létre az új fohászok? Nem tudom, de végülis teljesen lényegtelen is. Mégpedig azért, mert kb. ugyanezek a bevett vallások és fohászok működnek már évezredek óta. Elhanyagolható a valószínűsége annak, hogy pont az adott JK kalandozásainak pár évében történik bármi változás az adott isten fohász repertoárjában. Szóval nem azt mondom, hogy a lista kőbe van vésve, és soha nem bővülhet új fohászokkal, de ezt teljesen felesleges beépíteni a játékrendszerbe. Hogy csak egy példát említsek: van olyan kalandozócsapat, amelyik P.sz. 3700-ban kalandozik, és van olyan, amelyik 3800-ban. Ezek szerint a második team papjai már jóval több fohászból válogathatnak?

Ha valakit mégis nagyon zavar ez az állandóság, akkor erre van kitalálva a vallásismeret képzettség 5. fok. A pap 7 évente kérhet egy új fohászt istenétől. Ám ez is egy egyedi, az adott isten profiljába illő litánia vagy rituálé lesz, nem olyan, amit más isten már elsütött valamikor. Antohtól vízzel, hajózással kapcsolatos fohászt kapsz, Kradtól valami tanulást vagy utazást segítő szarságot, Sogrontól tüzes fohászt, stb. Számomra ez így tűnik logikusnak. A szakrális mágia esetében legalábbis biztosan. A többi már más kérdés, ott tényleg elképzelhető, hogy egymástól is ellesnek fortélyokat.

Aluniz: 4 KP akkor lenne 1E, és 8 KP 2E, ha csak egy szféra egyezne. Mivel azonban mindkettő egyezik, így 4 KP 2E és 8 KP 4E. És igen, ehhez jön a k10.

Utolsó módosítás: Zaraken (2013-09-07 13:32:02)
Válasz AoKitsune #12 üzenetére.
Aluniz
2013-09-07 13:21:41 | #13

Nem-nem!
Eszembe se jutott tápolni!
Maremita paplovaggal lennék mostanában, mint ahogy az előző karakterem is az volt, de az még az ETK-s rendszerben.
Most ismerkedek az ÚTK.-val azért kérdezlek titeket, mert esélyes, hogy ti többet tudtok ezzel kapcsolatban.

Az biztos, hogy szeretném "élethűen" játszani a paplovagomat, mind tulajdonságait, mind jellemét tekintve.

Tehát visszatérve a kérdésemre: akkor a válasz az, hogy pl.: gyilkos tréfánál az erősítés plusz 4 Kegypontba kerül, ergo 2E=8 KP= 2+K10 az erőssége asztrálos vonatkozásban?
:D

(de szép kérdést tettem fel! :P )

Válasz Zaraken #11 üzenetére.
AoKitsune
2013-09-07 12:15:50 | #12

Természetesen nem arról van szó, hogy "jaj, én is akarok!" "jól van na, megkapod...". Ez az egész nem arról szól. De mit gondolsz, hogyan jönnek létre újabb és újabb varázslatok, fohászok? Kipattan a farzsebemből (no offense)?
Szerintem úgy, hogy egy mágiahasználó elkezd foglalkozni egy problémával, amit a saját eszközeivel nem tudott megoldani, de bízik az istenében. Egyre jobban elmélyül benne, egyre ugranak be az ötletek, amiket kipróbálva rengetegszer felsül - és egyszer-kétszer valami olyan történik, amire nem számított. Aztán egyszer meglátja, ahogy valaki más - legyen az bárki, bármilyen képességgel/mágiával - könnyedén megoldja a dolgot, és rájön, hogy ez neki is működhet. Elkezd abba az irányban keresgélni, kezd ráérezni a dolgokra, míg végül sikerül elsajátítania egy új varázslatot/fohászt. Hogy ez most szakrálisból-szakrális, tapasztalati mágiából-tapasztalati mágia vagy ezek bármilyen keveréke, lényegtelen.

Ami megakadályozhatja az "áttörést":
- a karakter elveszíti az érdeklődését valami miatt, már nem próbálkozik.
- egyértelmű bizonyítékot/jelet kap arra, hogy ez neki lehetetlen (pl. egy Dreina vagy Krad híthű papja nem fogja a Gyilkos tréfát használni, mert a vallása szerint etikátlan - ahogy egy Dartonita sem hajlandó gyógyítani, hiszen ez neki etikátlan).
A papnál egyszerűbb a dolog, mert "érzed istened nemtetszését" és ha még mindig meg akarja oldani, akkor más irányban kell folytatni a kutatást. Tapasztalati varázslónál pedig az "isteni szikra hatalma" hiányozhat, így elég nehezen tudom elképzelni, hogy egy boszorkány egy Szent-fény jellegű varázslatot használjon.

Ezek a lépések/vonások pedig csak (!) életút játékon kapnak szerepet, ahol a karakterek jellemben is fejlődnek (ahol nagyobb szerepet kap egy karakter kijátszása, mint az "üsd-vágd", és egy karakter kilép, ha a jelleme ezt követeli meg tőle). Egy két-három üléses kaland-sorozatban tök értelmetlen tápolás, mert hiányzik mögüle egy érzelmi-lelki változás, ami viszont életút alatt jónéhány játékosban is megfigyelhető.

Utolsó módosítás: AoKitsune (2013-09-07 12:16:50)
Válasz Zaraken #11 üzenetére.
Zaraken
2013-09-07 11:12:28 | #11

Abban egyetértünk, hogy a több megegyező szféra az egyedi fohászoknál is többszörözi az erősítést.

Abban már kevésbé, hogy az egyedi fohászok elleshetők, eltanulhatók lennének. Végülis nem varázslatok, hanem fohászok. A fohász csak egy kérés, hogy az istened tegyen csodát. Egy Arel-pap majd azt fogja nézegetni, hogy a dartonita mit kér urától, aztán ő is bepróbálkozik, hátha Arel is csinál neki ilyet? "Anya, légyszi, én is hadd kapjak. Az osztályban már a többi gyereknek is van!"

Még ha fel is tételezzük, hogy elméletben belefér a Magus világába, ugye nem akarod így is játszani, és más istenek egyedi fohászaival tápolni a játékosaid? Na jó, nem szólok bele, végülis mindenki úgy játssza a játékot, ahogy neki tetszik.

Válasz AoKitsune #10 üzenetére.
AoKitsune
2013-09-07 10:33:56 | #10

Annak az a lényege, hogy a Gyilkos tréfa a Dartoniták egyik "legerősebb" varázslata, ezért kapcsolódik hozzá két szféra. Mivel két szféra kapcsolódik hozzá, az alap erősítése 4 kegypontért 2E. Az, hogy ez most egyéni, közös vagy légből kapott litána/fohász, lényegtelen.
Ráadásul attól, hogy valami egyéni, nem jelenti azt, hogy más vallású papok nem jöhetnek rá, hogyan kell használni - pl. egy Ranagolita még élvezné is, ahogy az áldozatnak egy esetleges kínzástól az Fp-i csökkennek, miközben éppen halálra röhögi magát. Az egyéni csupán annyit jelent, hogy mások még nem "írták" át a saját vallásukra, míg vannak olyan varázslatok, amiket meglehetős magabiztossággal kijelenthetünk, honnan jött (Szent tűz - Sogron, A halál szava - Ranagol, Villámcsapás - Arel). Ezért fontos, hogy pl. egy Arel-pap halál-természet szférával rájöhet, hogy működik, de ő 4 kegypontért 1E-t, míg egy Dartonita 4 kegypontért 2E-t kap, mint alaperősítés.

Válasz Aluniz #9 üzenetére.
Aluniz
2013-09-07 09:46:25 | #9

Jajaja!
Azt tudom, de mit szólsz a 276.oldalon lévő "Gyilkos tréfa" -hoz?
Ott most nem tudom....
Oda van írva, hogy Halál-Lélek, de minek?
Darton egyedi litániájáról van szó!
Meg ott akkor 4 pontért 1es erősségű, oszt kész?
Bocs má hogy orknak tűnök, de gondoltam megkérdezem.
:)

Válasz Zaraken #8 üzenetére.
Zaraken
2013-09-06 14:37:00 | #8

Aluniz, ez elég egyértelműen le van írva a szabálykönyvben (a 258. oldalon). Ha alapból 4 kegypont, akkor az az 1 E. 8 kegypont 2E, 12 kegypont 3E, stb.

Na mármost: ha két, vagy 3 szférád is egyezik a fohász szféráival, akkor az erősséget ennyivel felszorzod. pl Dartonitával vagy, lélek és halál szférákat tudsz. A bénítás pont lélek, halál, ergo kétszeres erősséggel tolod. Vagy pl. a Kyel-pap háromszoros erősséggel átkoz meg téged az élet, lélek, halál szférái miatt.

Az egyedi fohászokra ugyanez érvényes.

Miután megvan a fohász erőssége, ahhoz még dobsz k10-zel, és hozzáadod. Ha az eredmény nagyobb, mint a célpont mágiaellenállása, akkor hat rá.

A problémát max az okozza, hogy a régi rendszer Papok, paplovagok kiegészítőben leírt egyedi fohászokat is át kell dolgozni az új rendszernek megfelelően (ha olyan pappal szeretnél lenni, ami az ÚTK-ban nem szerepel). De ez mindig egyedi elbíráslást igényel.

Utolsó módosítás: Zaraken (2013-09-06 14:44:03)
Válasz Aluniz #6 üzenetére.
Custos
2013-09-06 14:06:58 | #7

Szerintem nincs szukseg a mesterseges gyengitesre, mig a paplovagtol elvartak a harci es szocialis kepzettsegek a harcertekek es kegypontok melett, addig a paptol csak a szocialis kepzettsegek es esetleges kiegeszito harci kepzettsegek a kegypontok melett.

Igy lasacskan a pap mesze tobb kegyel for rendelkezni es valoszinuleg elhanyagolhato lesz kozelharcba mikozben a paplovag megosztott karakteret csak az isteni kegy ovja meg egy hasonlo szintu lovag kardjatol.

Roviden: a rendszer mar elrendelte hogy a paplovag nem tud olyan csodakat letrehozni mint egy pap.

Aluniz
2013-09-06 13:49:16 | #6

Arról mi a véleményetek, hogy az egyedi litániák, rituálék alapból milyen erősségűek, illetve ha lehet erősíteni, akkor mennyivel kell számolni? Amennyi pl a Kegy pont költsége? Ha alapból 4 Kegypont, akkor -4-el dobja a támadási alany a ME-jét?
Most lehet, hogy triviális dolgot kérdeztem, de most ezen agyalok...
:)

Zaraken
2013-09-05 01:07:55 | #5

Litániánál úgy működik az erősítés, ahogy AoKitsune leírta, rituálénál meg értelemszerűen nincs értelme erősítésről beszélni.

Paplovag: Az ET-ben még valóban csak a kis arkánumot tudták. Itt külön nem hangsúlyozzák, de már a nagyot is. Hiszen ugyanazt a vallásismeret 3. fok képzettséget kapják meg ők is, mint a papok. Háziszabályként persze be lehet vezetni, hogy az új rendszerben is csak a kicsit tudják, ha valaki túl erősnek ítélné meg a kasztot. Én a magam részéről egy kicsit máshogy szankcionálom őket: Tudják a nagy arkánumot is, ám a Hulla-Selmo féle KAP költségeket alkalmazom, így a paplovag drágább mint a sima pap (6 KAP helyett 8-9-be kerül, istentől függően).

"Mindazok, akik az Ő kegyét keresik, a jóság és igazságosság tengerein hajózva szűrik tisztára vizüket, míg az olyan nem lesz, mint a hegyi patakok. Ők kedvesek az én istennőmnek"

Válasz haxxor #4 üzenetére.
haxxor
2013-09-04 23:54:30 | #4

Hello,

Kicsit mashogy ertelmeznem a szoveget, kiemelve a lenyeget:
"Megkulonboztetunk meg litaniakat es ritualekat is. Litanianak nevezzuk azon fohaszokat, amiket a pap kepes "erositeni", keresere istene tobb Kegy pontert nagyobb hatalommal idezi meg, tehat a Kegy pontok tobbszorozesevel az Erosseg vagy az Idotartam egyarant novelheto.
A ritualek mindig ugyanakkora hatalommal jonnek letre, tehat "erositesukre" nincs mod, am erre nincs is szukseg, mert az isteni akarat vegtelen hatalommal nyilvanul meg. Tehat a Kegy pontok tobbszorozesevel csupan az Idotartam novelheto." /UTK 259. oldal/

Viszont nekem lenne kerdesem a papi magiahoz kapcsolodoan:
A hazi szabaly nalunk eddig az volt, hogy a kegyelt hatterrel rendelkezok az Altalanos fohaszokat tudtak alkalmazni, a paplovagok a kis arkanumot is, valamint az egyedi fohaszokat, a papok pedig mindegyiket (altalanos, kis arkanum, nagy arkanum es egyedi)
Uwel eseteben ez ugye eleg erdekes, mert Uwel beallitottsagabol adodoan neki nem igen vannak papjai, csak paplovagjai.
Mi errol a velemenyetek, esetleg hol van ugy leirva, hogy en is megertsem ezeket (paplovagoknal egyiknel sem lattam leirva, hogy melyik szakralis magia reszt alkalmazhatjak).

Aluniz: miert ne aldhatna magat meg a pap/paplovag? Legalabb is az en ertelmezesemben siman belefer (amennyiben nem szamit mar amugy is aldottnak a szemely, bar ezesetben akkor a +hm-eket es ME-ket alapbol szamolnia kellene). Viszont az aldas lenyege, hogy a pap/paplovag felhivja istene figyelmet a megaldando szemelyre, ezaltal az raforditja a tekintetet es esetleg segitheti a harcban, megerositi, stb. Hiaba felkent valaki, szvsz a kis porszemet nem fogja egy isten folyamatosan figyelemmel kiserni, csak ha valami kifejezett oka nincs ra (pl szent kuldetesre szolitotta v esetleg olyan tettet hajt eppen vegre, mely istene befolyasat, hatalmat jelentosen megnoveli)

Utolsó módosítás: haxxor (2013-09-04 23:59:42)
Válasz AoKitsune #2 üzenetére.
Aluniz
2013-08-05 15:28:05 | #3

Szerintetek Áldást mondhat magára is a pap?
Például az AME-t szeretné növelni, amíg legyak egy asztrális támadással bíró lényet?
Vagy csak úgy....
:)

AoKitsune
2013-01-08 22:28:20 | #2

A kis arkánumot elvileg lehet, az erősítés meglehetősen szórakoztató:

Pl: Krad-pap rendelkezik az Élet és a Lélek szférák fölött, így minden olyan varázslatot, ami tartalmazza bármelyiket a kettőből, azt tudja varázsolni, az ott feltüntetett Kegypontért. A trükk az, hogyha mindkettőt tartalmazza, akkor a varázslat alaperősítése is 2. A Kegypontok többszörözésével ezt az alaperősítést többszörözöd.

A Gyógyítás nevű varázslatnál egy Krad-pap 28 Kegypontból 7 Ép-t tud gyógyítani (alaperősítés 1), míg egy Antoh-pap (természet, élet) ugyanennyi kegypontból már 14 Ép-t (alaperősítés 2).

Ezért szemét egy kyelita átka, mert az alaperősítése 3 (élet, lélek, halál)...

Nagy arkánumból elvileg az időtartam növelhető a többszörözésével, hacsak a varázslat másképpen nem rendelkezik.

A szakrális varázslatoknak amúgy nincs tényleges, számmal megadható erősségük, a pap egy csatornát nyit az istene számára, hogy beavatkozhasson az eseményekbe. A Kegypont a pap képességét mutatja, hogy mekkora csatornát bír nyitni, a Kegypont-igény pedig hogy mekkorára van szükség az adott varázslathoz. Mivel isteni hatalom, csak egy másik isten hatalma képes azt megszüntetni - ezért nem lehet hagyományos varázslattal befolyásolni őket, és ezért múködnek manamentes területen is.

Remélem eléggé érthető.

Válasz Morven #1 üzenetére.
Morven
2013-01-08 21:09:58 | #1

Sziasztok!

Olvastam az utk-t és a papi varázslatoknál el vagyok akadva. Minden le van írva a varázslatokról kivéve, hogy hogy lehet erősíteni és mennyi is az erősítése...
Tud ebben nekem valaki útmutatást adni?

Köszi