Fórumok - Kalandmesteri sarok - 5. fok gyakorisaga


AoKitsune
2012-11-21 10:25:14 | #7

Szerintem a 131. oldalra gondoltál, a "Tulajdonságkövetelmény" bekezdésre, ami a következő oldalon folytatódik.

Válasz kakimatyi #6 üzenetére.
kakimatyi
2012-11-21 08:38:21 | #6

Mindnek van, ugyanis ha nincs meg a tulajdonság követelmény, akkor nem tudod használni a képzettséget.
133. oldal, jobb oldali hasáb, utolsó mondat.

Válasz Solo #4 üzenetére.
AoKitsune
2012-11-20 21:50:45 | #5

Néhány képzettségnek közvetve van is: mágiát és pszit csak 13-as akaraterő, asztrál és intelligencia esetén lehet használni, és valljuk be, ez érthető feltétel.

Válasz Solo #4 üzenetére.
Solo
2012-11-20 18:22:45 | #4

Teljesen egyetértek én is.

Esetleg nagyon alacsony szinten lehet érdemes korlátozni, hiszen senki sem úgy lép ki az iskolából, hogy már egyike mondjuk a világ 100 legjobb íjászának (mondjuk ezt jelentse a fegyverhaszn 5. fok). De mégis, ha belegondolunk vannak különleges tehetségek, tehát nem lehetetlen.

Inkább egy olyan korlátozás kellett volna a rendszerbe, ami mondjuk bizonyos alacsony tulajdonságértékek esetén nem engedi 5. fok felvételét. Bár ez elég jól meg van oldva a +KP költséggel amit ilyenkor ki kell fizetnie a karakternek.

Válasz AoKitsune #3 üzenetére.
AoKitsune
2012-11-20 15:06:06 | #3

Meglehetősen komoly vitákat okozott az említett 5. fok, de örülök, hogy végre valaki vette a fáradságot, és összeszedte, hogy miért teljesen fölösleges korlátozni a fölvehető képzettségeket vagy a fokukat.

Sokan nem érzik át, hogy az a 20 Kp, ami a Tapasztalati mágiára megy, vagy az az összesen 40 Kp, ami a Magasmágia 5. fokához kell (meg esetleg az írás/olvasás + nyelvtudás, ami + 18 kp varázslóknak), mennyire sokat jelent - elvégre ennyi Kp-ból 1-2 képzettséget akár 0-ról 4. fokig föl lehet venni, oktatás nélkül.

kakimatyi
2012-11-20 12:14:46 | #2

Én is hasonló véleményen vagyok.

Válasz Custos #1 üzenetére.
Custos
2012-11-20 10:17:13 | #1

Mint tudjuk a konyvbe ki van jelentve hogy az 5. kepzetsegi fok ritka mint a feher Zorro. Mibol gondolom hogy megis gyakoribb a kalandozok kozott mint kepzelnenk?

Elsodlegesen kinel masnal legyen? A nepesseg legnagyobb resze foldmuves vagy rabszolga kb 90% a lakossagnak (http://library.thinkquest.org/10949/fief/lofeudal.html). A nepessegnek a legjobban edzett/veszelynek kitett resze a kalandozok, ezek a sors kedveltjei akik vonzak magukhoz a bajt nagyon ritka egyedek akik ha nem lennek kivalloak akkor mar reg elhullotak volna. Ok vannak konstans olyan helyzetekbe rakva ahol a kepzetsegeiket szamonkerik, igy ok fejlesztik leginkabb ki. Tehat egy varosor akinek vegul is harcos kepzesse van viszont nem harcol anyit hogy a kepzetsegeit nagy szintre novelje. Mig egy kobor lovag sokkal inkabb.

A masodik ervem a szorakozas erve, vegul is nem azert jatszunk hogy minel pontosabban le legyen szimulalva egy kozepkori vilag magiaval. A lenyeg hogy jol erezzuk magunkat. Ha a jatekosunk fel akar venni egy-ket 5. foku kepzetseget, hat had tegye. Ha jobban orul a karakterenek es szivesebben jatszik akkor mindenkinek jobb.

Vegul: nem olyan durva az az 5. fok hogy ne tudna egy KM lazan ellensulyozni. A kepzetsegek nagy reszenel eleg draga az 5. fok es nem add olyan sok bonuszt pl. Tapasztalati magia 4.->5. az 20 KAP es ad 1 MP-t szintenkent, semmi mas elonye nincs, sokkal jobban megeri mannat venni anyiert mert 7. szint alatt hozza visza az arat. Ha akar jatekos aki kifizeti akkor jo szorakozast neki, had erezze erosnak magat, sokkal roszabul jarnank KM-kent ha Mannat vesz anyiert. Sok helyen az a kepzetseg ami egesz vagany 5. fokon olyan sok kovetelmenyel van hogy majdnem meg se eri.

Persze ha durvulni akar akkor visza kell fogni egy kicsitt de akar meg is lehet tanitani valamire oket. Felvett a csapat fejenkent 6 legendas kepzetseget? semmi gond akkor jon is az aquir mert ilyen csapatot ilyen feladatra kernek csak fel, vagy a varur felberelt zsoldos kalandozokat akiknek ugyancsak van 5. foka. Vagy csak egy kicsitt jobban oszedolgoznak ellenfeleik netan tulero es egy hadvezer es 3-4-es kepzetsegekkel es egy kis kreativitassal meggyalazzak a "legendas" JK-inkat.

Vegul ott van a kepzesi ido es a kovetelmenyek tulajdonsagoknal, felvett 3 5. foku harci kepzetseget valoszinuleg nem lesz asztralja, karizmaja, inteligenciaja es mar is meg lehet ropogtatni